Rezultatele preliminare ale alegerilor din România

Viitorul Parlament va avea 330 de deputaţi şi 136 de senatori. Din aceştia şase sunt reprezentanţi ai diasporei, în timp ce 18 sunt reprezentanţi ai minorităţilor naţionale. Rezultatele parţiale ale votului, centralizate de Biroul Electoral Central, arată o victorie clară pentru PSD şi asigură la limită prezenţa în viitorul legislativ pentru ALDE şi PMP, scrie adevarul.ro.

Biroul Electoral Central (BEC) a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, că după numărarea a 98,8% din voturile exprimate şi împărţirea mandatelor parlamentare înainte de redistribuire, la Camera Deputaţilor: PSD a obținut 45,92% (132 de mandate) PNL – 19,88% (45 de mandate) USR – 8,48% (14 mandate) UDMR- 6,29% (16 mandate) ALDE – 5,64% (3 mandate) PMP – 5,06% (3 mandate), iar la Senat: PSD – 46,11% (48 de mandate) PNL – 20,27% (10 mandate) USR – 8,54% (3 mandate) UDMR – 6,29% (3 mandate) ALDE – 6,06% (1 mandat) PMP – 5,34% (1 mandat).

Potrivit datelor BEC în Diaspora au votat peste 102.000 de alegători. Pentru Camera Deputaţilor, în Diaspora: PNL- 26%, USR- 27,7%, PMP-24,11%, PSD-10%, ALDE-2,9%, UDMR- 2,3%. Procentele sunt asemănătoare cu cele obţinute de partide în Diaspora şi pentru Senat.

Cu toate că rezultatele nu sunt finale, Igor Dodon a scris un mesaj prin care salută alegerea românilor. „Salut victoria PSD și îmi exprim speranța că liderii acestei formațiuni vor echilibra retorica Bucureștiului în raport cu R. Moldova”, scrie Igor Dodon.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *