Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Revoltă în Kazahstan: UE face…

Revoltă în Kazahstan: UE face apel la cei implicați în proteste să acționeze cu responsabilitate și să se abțină de la acțiuni care ar putea duce la o escaladare a violenței

Imagine-simbol

Uniunea Europeană (UE) face apel la toți cei implicați în protestele din Kazahstan să acționeze cu responsabilitate și să se abțină de la acțiuni care ar putea duce la o escaladare a violenței. Totodată, UE solicită autorităților din Kazahstan să respecte dreptul fundamental la proteste pașnice, se arată într-un comunicat al Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE).

„Cu referire la protestele care au loc în Kazahstan, Uniunea Europeană urmărește îndeaproape evoluțiile. Deși recunoaște dreptul la demonstrație pașnică, Uniunea Europeană se așteaptă ca acestea să aibă un caracter non-violent. Uniunea Europeană solicită, de asemenea, autorităților să respecte dreptul fundamental la proteste pașnice în utilizarea forței atunci când își apără interesele legitime de securitate și să își respecte angajamentele internaționale.

Kazahstanul este un partener important pentru Uniunea Europeană. În cadrul Acordului de parteneriat și cooperare consolidat dintre Uniunea Europeană și Kazahstan, ne bazăm pe Kazahstan să își respecte angajamentele, inclusiv libertatea presei și accesul la informații online și offline. Uniunea Europeană încurajează soluționarea pașnică a situației prin dialog cuprinzător cu toate părțile interesate și respectarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor”, se arată în comunicat.

Protestele din Kazahstan au început duminică, 2 ianuarie, după o creştere a preţurilor la gazul natural lichefiat.

Miercuri, 5 ianuarie, un grup de manifestanţi a pătruns în clădirea principală a administraţiei din Almaty, capitala economică a Kazahstanului, scena unor proteste fără precedent provocate de o majorare a preţului la gaz. De asemenea, potrivit imaginilor care circulă pe rețelele de socializare, clădirea a fost incendiată.

Preşedintele kazah, Kasîm-Jomart Tokaev, a acceptat miercuri demisia Guvernului condus de premierul Askar Mamin. Vicepremierul Alihan Smailov îşi va asuma rolul de premier interimar până la formarea unui nou cabinet.

Citește și: