Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Regizorul ucrainean Oleg Sentsov, condamnat,…

Regizorul ucrainean Oleg Sentsov, condamnat, în Rusia, la 20 de ani de închisoare

Regizorul ucrainean Oleg Sentsov, opozant al anexării Peninsulei Crimeea de către Federaţia Rusă, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru „terorism”, în regim sever de detenţie, de un tribunal din Rostov-pe-Don, un oraş din sudul Rusiei, informează fr.news.yahoo.com.

Oleg Sentsov a fost judecat pentru „terorism”, „organizarea unui grup terorist” şi „trafic de arme”, într-un proces despre care acuzaţii au spus că este unul politic. În timpul pronunţării verdictului, regizorul intona imnul ucrainean.

În mai 2014, regizorul Oleg Sentsov a fost arestat în Peninsula Crimeea, transportat la Moscova şi reţinut în închisoarea Lefortovo. Cineastul a fost acuzat de tentativă de organizare a unui atac terorist. La scurt timp după arestarea lui, mai mulţi cineaşti din Rusia şi Ucraina au cerut autorităţilor ruse să îl elibereze imediat.
Apoi, în iunie 2014, un număr de 19 regizori şi producători europeni de film au semnat o scrisoare adresată preşedintelui rus Vladimir Putin, în care se declarau îngrijoraţi de soarta cineastului ucrainean Oleg Sentsov, deţinut în Rusia şi bănuit de organizarea unor acţiuni teroriste în Crimeea.

FSB (care cuprinde serviciile secrete ruse) bănuia că acuzaţii Oleg Sentsov aparţine unei grupări paramilitare de extremă dreaptă şi plănuia să distrugă liniile de înaltă tensiune, un pod feroviar şi un monument dedicat victimelor din Al Doilea Război Mondial.

În vârstă de 39 de ani, Oleg Sentsov a devenit o figură marcantă a protestatarilor din Maidan, piaţa centrală din Kiev, care l-au constrâns pe preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici să renunţe la putere. Cineastul locuia în Crimeea, regiunea din sudul Ucrainei care a votat, într-un referendum contestat de majoritatea comunităţii internaţionale, alipirea la Rusia.

Sursa: Mediafax