Record al imigranților ilegali ajunși în Europa

Numărul imigranților ilegali care au sosit pe continentul european de la începutul anului 2015 a ajuns la 237.000, a confirmat vineri Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), în timp ce comisarul european pentru imigrație, Dimitris Avramopoulos, a declarat că Europa se confruntă cu cea mai gravă criză a refugiaților după al Doilea Război Mondial, transmit agențiile EFE și AFP, citate de agerpres.ro.
În 2014, numărul imigranților clandestini ajunși în Europa a fost de circa 219.000. Aceștia provin din zone de conflict, precum Siria sau Afganistan, dar majoritatea vin din țări africane motivați de dorința de a găsi un trai mai bun în Europa.
Cei veniți din Africa subsahariană trec prin Libia, unde războiul civil și lipsa unei autorități statale a lăsat frontierele nesupravegheate. Ulterior, ei traversează Marea Mediterană, în direcția Italiei, Maltei și a Greciei cu ambarcațiuni puse la dispoziție de traficanți și aflate adesea în stare precară, cauză a unor naufragii, peste 2.000 de imigranți pierzându-și viața în 2015 în urma unor astfel de evenimente. O altă rută, aleasă în special de sirieni și afgani, e traversarea Turciei și apoi a unui porțiuni din Marea Egee către insulele grecești.
Conform datelor oficiale, în Grecia au sosit în 2015 peste 135.000 de imigranți clandestini, iar în Italia aproape 94.000. Cei mai mulți imigranți ilegali vin din Eritreea (25.000 în 2015), Nigeria (12.000), Somalia, Siria, Gambia și Bangladesh.
Europa „gestionează cu greu importantul aflux de persoane care caută un refugiu în interiorul frontierelor noastre”, a declarat vineri la o conferință de presă, la Bruxelles, comisarul european pentru imigrație, Dimitris Avramopoulos. Dar Europa este construită în special pe principiul ‘solidarității cu cei aflați în nevoie. (…) Sunt ființe umane, oameni disperați. Au nevoie de sprijinul nostru’, a apreciat comisarul european.
Ceea ce trebuie să facem (…) este să ne organizăm sistemul pentru rezolva această problemă într-un mod decent, civilizat și european’, a continuat el, amintind de situația urgentă din țările unde au ajuns foarte mulți imigranți clandestini, precum Italia, Grecia sau Ungaria. O parte dintre acești solicitanți de azil urmează să fie redistribuiți către celelalte state europene printr-un mecanism de cote voluntare, după ce cotele obligatorii propuse de executivul comunitar nu au fost agreate de statele membre.
Comisarul european a admis totodată că rutele prin Balcani sunt tot mai frecvent folosite în ultima vreme de imigranții ilegali veniți din Siria și Afganistan, mai scrie agerpres.ro.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *