Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Reacția MAEIE la declarațiile lui…

Reacția MAEIE la declarațiile lui Lavrov: „Vorbitorilor de limba rusă și ai altor minorități etnice le sunt respectate drepturile în conformitate cu principiile democratice”

Sursa foto: Getty Images

În legătură cu ultimele declarații ale ministrului rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) reamintește părții ruse că legislația R. Moldova garantează drepturile și libertățile fundamentale ale omului. Astfel, pentru clarificarea celor expuse de către șeful diplomației ruse și exprimarea poziției autorităților de la Chișinău, ministrul de externe, Nicu Popescu, a dispus convocarea la MAEIE în cursul zilei de joi, 1 septembrie, a ambasadorului Rusiei în R. Moldova, Oleg Vasnețov.

Potrivit MAEIE, vorbitorilor de limbă rusă, ucraineană, găgăuză, bulgară și ai altor minorități etnice le sunt respectate drepturile în conformitate cu principiile democratice, iar în cazul vorbitorilor de limba rusă menționați în declarație, nu au fost semnalate la instituțiile abilitate în țara noastră încălcări ale drepturilor acestora.

„(…) Chișinăul, la fel ca întotdeauna, reiterează atașamentul pentru metodele pașnice, diplomatice și bazate pe dialog atât pentru reintegrarea țării, cât și în dialogul cu Federația Rusă privind retragerea trupelor ruse staționate ilegal pe teritoriul țării noastre. Oricare alte speculații le considerăm neîntemeiate. Pentru clarificarea celor expuse de către șeful diplomației ruse și exprimarea poziției autorităților noastre, ministrul de externe Nicu Popescu a dispus convocarea la MAEIE în cursul zilei de astăzi a însărcinatului cu afaceri ad interim al Federației Ruse la Chișinău”, arată un comunicat al ministerului.

Joi, 1 septembrie, Lavrov a declarat că „orice acțiune care ar putea amenința securitatea forțelor ruse de menținere a păcii” din regiunea transnistreană va fi considerată „un atac la adresa Rusiei”, scrie TASS, agenție de presă afiliată Kremlinului.

„Toată lumea ar trebui să înțeleagă că orice acțiune care ar amenința securitatea militarilor noștri din (regiunea transnistreană n. red. )va fi considerată, conform dreptului internațional, un atac împotriva Rusiei, așa cum a fost în Osetia de Sud, când forțele noastre de menținere a păcii au fost atacate de fostul președinte georgian Mihail Saakașvili”, a spus el.

Vorbind despre interesele Rusiei în regiunea transnistreană, Lavrov a subliniat că acolo există un grup de militari care păzesc cel mai mare depozit de muniții din Europa, la Cobasna.

Totodată, Lavrov a acuzat Chișinăul și a spus că „Rusia va face totul” pentru ca drepturile rușilor din R. Moldova să nu fie „afectate”.