Reacția DNA după hotărârea Curții Constituționale a României privind revocarea șefei instituției

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) își exprimă îngrijorarea față de „potențiala afectare a statutului de independență a procurorilor”, după ce Curtea Constituțională a României a dispus la 30 mai emiterea decretului de revocare a Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al DNA.

În contextul discuțiilor generate de comunicatul emis de Curtea Constituțională a României (C.C.R.) la data de 30 mai 2018, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită punctul de vedere exprimat de procurorii D.N.A. 

Este momentul să tragem un semnal de alarmă și să ne exprimăm îngrijorarea față de potențiala afectare a statutului de independență a procurorilor, care reprezintă o premisă esențială a luptei împotriva corupției. Fără garanțiile legale existente în prezent, lupta împotriva corupției nu ar fi fost posibilă, iar pierderea acestor garanții riscă să afecteze grav investigațiile desfășurate de procurorii anticorupție”, se arată în comunicatul Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

La 30 mai, cu majoritate de voturi, Curtea Constituţională a României a stabilit existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministrul Justiţiei şi preşedintele României, generat de refuzul lui Klaus Iohannis de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. În același comunicat, CCR a indicat că președintele român urmează să emită decretul de revovare a lui Kovesi din funcție.

Decizia CCR a scos în seara zilei de 30 mai mii de români în stradă, la București, Timişoara, Sibiu, Constanţa, Oradea şi Iaşi. Aceștia s-au pronunțat împotriva hotărârii instanței constituționale.

Manifestanţii au scandat „Hoţii”, „Jos comunismul”, „PSD, ciuma roşie” şi alte lozinci împotriva PSD şi a judecătorilor Curţii Constituţionale.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *