Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   „Războiul gazelor”: Mesajul premierului Ucrainei…

„Războiul gazelor”: Mesajul premierului Ucrainei privind negocierile cu Rusia

Șeful Guvernului de la Kiev, Oleksiy Honcharuk, anunță că Ucraina va continua negocierile cu Federația Rusă în privința tranzitului de gaze naturale. El precizează că părțile încă nu au ajuns la un acord, dar acest lucru nici nu trebuia să se întâmple la reuniunea de la Paris.

Acesta a menționat că Ucraina va insista asupra semnării un contract pe termen lung, accentuând dezavantajul unui contract pe termen scurt.

„Ucraina va continua negocierile: fie simplu, fie cu „războiul gazelor”. Dar noi suntem pregătiți pentru aceasta: avem spațiile de stocare pline, UE ne susține și decizia Curţii de Arbitraj de la Stockholm, iar Nord Stream 2 nu este finalizat”, a transmis Honcharuk, citat de hromadske.ua.

Totodată, premierul ucrainean a adăugat că datoria nu va fi „dăruită”, una dintre opțiuni fiind ca aceasta să fie acceptată sub formă de gaze.

Mesajul șefului Executivului de la Kiev vine în contextul întrunirii de luni, 9 decembrie, la Paris, a liderilor Ucrainei, Rusiei, Germaniei și cel al Franței.

Contractul de tranzit al gazelor naturale semnat între Ucraina și Federația Rusă expiră la 31 decembrie 2019.