Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Putin va răspunde lui Obama…

Putin va răspunde lui Obama cu aceeași monedă! Ce spune Trump despre expulzarea din SUA a 35 de diplomați ruși

Statele Unite au luat joi decizia de a expulza 35 de diplomați ruși și au închis două clădiri rusești din New York și Maryland. În același timp, administrația Obama a anunțat că va lua și alte măsuri de sancționare a Rusiei, ca răspuns la atacurile cibernetice asupra Statelor Unite și a amestecului în campania electorală americană, scrie digi24.ro.

„Aceste măsuri vin ca urmare a unor repetate avertismente, publice sau în particular, pe care le-am transmis guvernului rus și sunt răspunsul necesar și potrivit la eforturile de a leza interesele americane prin încălcarea normelor internaționale”, a declarat președintele Barack Obama într-un comunicat publicat pe site-ul Casei Albe.

De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că nu e sigur că sancțiunile anunțate joi de Washington vor fi aprobate de președintele ales, Donald Trump, al cărui mandat începe la 20 ianuarie 2017. Oficialul de la Kremlin a mai spus că se îndoiește de eficiența acestor măsuri, din moment ce administrația Obama va pleca în trei săptămâni.  Totuși, președintele Putin va ordona măsuri de răspuns „adecvate” la sancțiunile Washingtonului, care vor afecta relațiile dintre Moscova și Washington, a mai spus Dmitri Peskov.

„Am sancționat nouă entități și persoane individuale: GRU și FSB, două dintre serviciile de informații ruse; patru ofițeri ai GRU; și trei companii care au oferit sprijin material în operațiunile cibernetice ale GRU. În plus, secretarul trezoreriei va anunța numele a doi cetățeni ruși care au folosit mijloace informatice pentru a disimula fonduri și informații de identificare personală. Departamentul de Stat închide două sedii rusești, în Maryland și New York, folosite de personalul rusesc în scopuri de spionaj, și declară „persona non grata” 35 de agenți ruși de informații. În fine, Departamentul pentru Securitate Internă și FBI vor declasifica informații tehnice despre activitatea informatică a serviciilor ruse civil și militar pentru a ajuta, în SUA și în străinătate, la idenficarea, depistarea și contracararea campaniei globale a Rusiei de activități informatice rău intenționate”, a declarat președintele Obama.

Președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, a anunțat ulterior că se va întâlni cu liderii comunității de informații americane, după acțiunile întreprinse de Administrația Obama.

„E timpul ca țara noastră să meargă mai departe, spre lucruri mai importante și mai benefice. Totuși, în interesul țării noastre, mă voi întâlni cu liderii comunității de informații săptămâna viitoare pentru a mă pune la curent” cu cele întâmplate, a declarat Donald Trump, potrivit Fox News.