Putin a semnat Legea privind izolarea Runet-ului

Material de pe Novaya gazeta

Președintele rus Vladimir Putin a semnat un proiect de lege privind „Runet-ul suveran”. Documentul a fost publicat pe site-ul de informații juridice.

Legea va intra în vigoare la 1 noiembrie. O serie de prevederi ale acestuia, inclusiv crearea Zonei naționale de domeniu, va intra în vigoare din 2021.

Documentul va obliga ISP-urile să instaleze mijloacele tehnice furnizate gratis de Roskomnadzor, care, în cazul „deconectării” segmentului rus, vor permite instituției să efectueze gestionarea centralizată a rețelei. În restul timpului, echipamentul va fi folosit pentru a bloca resursele interzise.

Conform documentului, tot traficul pe internet va trebui să treacă prin punctele de schimb introduse în Registrul Special. Roskomnadzor va putea, de asemenea, să refuze furnizorilor și organizatorilor de difuzare a informației accesarea acestora, cu excepția cazului în care aceștia îndeplinesc cerințele departamentului sau ale organelor de drept.

Legea, de asemenea, presupune aplicarea obligatorie a sistemului intern de criptare a datelor pentru sistemele informaționale de stat, pregătirea specială pentru operatorii de telecomunicații și crearea unui centru de monitorizare și de gestionare a rețelei de comunicații publice.

Autorii proiectului de lege au menționat după înaintarea documentului în Duma de Stat din luna decembrie, că executarea acestuia nu va necesita costuri suplimentare din buget.

Cu toate acestea, unul dintre ei, senatorul Andrei Klishas a declarat mai
târziu,că este nevoie de mai mult de 20 de miliarde de ruble, iar în mass-media a apărut o informație cu privire la o suma cu zece miliarde de euro mai mare.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *