Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Proteste de amploare în faţa…

Proteste de amploare în faţa Parlamentului

Mii de persoane s-au adunat, la 21 iunie curent, în faţa Parlamentului din Atena, cerându-i premierului grec Alexis Tsipras să reziste presiunii exercitate de creditorii internaţionali de a accepta mai multe măsuri de austeritate în schimbul deblocării următoarei tranşe de împrumut, scrie Reuters.

Aceasta este a doua manifestație, organizată de susţinătorii partidului Syriza al lui Tsipras şi alţi opozanţi ai euro şi a avut loc cu o zi înaintea unei întâlniri vitale la Bruxelles pentru depăşirea impasului care a adus Grecia în pragul falimentului, relatează AFP.

Cântând şi fluturând steaguri greceşti şi bannere cu sloganuri precum „Nu euro”, „Poporul nu va fi şantajat”, „Ţara nu este de vânzare”, câteva mii de persoane au ieşit pe străzi şi s-au reunit în faţa Parlamentului.

În același timp, sondajele de opinie arată că cea mai mare parte a cetățenilor din Grecia susțin rămânerea țării în zona euro, însă, aceștia au un puternic resentiment faţă de micșorarea pensiilor şi salariilor impusă Greciei de-a lungul anilor de recesiune, care a condus la creşterea ratei şomajului la peste 25 la sută.

Tsipras se va întâlni luni cu liderii Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene (BCE) şi Fondului Monetar Internaţional (FMI), principalii creditori ai ţării, după care va participa la o reuniune mai extinsă a liderilor din zona euro.

În total, Grecia are de rambursat aproape un miliard de euro către FMI în luna mai și aproape șapte miliarde de euro către BCE până în luna august și există îngrijorări că Guvernul de la Atena va rata aceste plăți. Aceasta ar fi o situație fără precedent, care ar putea pune sub semnul întrebării apartenența Greciei la zona euro.