Procurorul-șef al Georgiei a demisionat după protestele generate de o decizie a instanței pe un caz de mare rezonanță

Instanța i-a achitat parțial pe acuzații de uciderea a doi adolescenți, ceea ce a provocat un val de indignare în rândul oamenilor

Material de pe Jam News

Procurorul-șef al Georgiei, Irakli Shotadze, a demisionat după protestele provocate de decizia curții într-un caz de mare rezonanță, legat de uciderea a doi elevi pe 1 decembrie 2017. Cererea de demisie a lui Shotadze a fost publicată pe site-ul Procuraturii Generale a Georgiei.

În declarația sa, Shotadze și-a exprimat încă o dată condoleanțele familiilor celor doi adolescenți uciși și a menționat că „a făcut totul pentru ca infractorii să fie pedepsiți”.

Acțiunea spontană de protest cu cererea de demisie a lui Shotadze a început în fața Procuraturii Generale imediat după pronunțarea hotărârii instanței de judecată din Tbilisi în cazul omorului a doi minori de 16 ani, Levani Dadunashvili și David Saralidze, care s-a produs în centrul orașului Tbilisi. Curtea i-a achitat parțial pe doi minori, inculpați în acest dosar.

Unul dintre inculpați a fost declarat vinovat de uciderea lui Dadunashvili, dar achitat în cazul omorului lui Saralidze. În ceea ce privește al doilea inculpat pentru uciderea lui Saralidze, acuzația a fost recalificată din ucidere intenționată în încercare de asasinat. Astfel, judecătorul a considerat că niciunul dintre inculpați nu este vinovat de uciderea lui Saralidze, iar adevăratul criminal nu a fost găsit.

Decizia instanței a provocat un val de indignare. Tatăl unuia dintre cei uciși, Zaza Saralidze, a îndemnat populația Georgiei să-l sprijine și să iasă în stradă, cerând demisia procurorului șef.

Anterior, Saralidze a declarat în repetate rânduri că poliția nu a reținut toate persoanele vinovate. Pe parcursul a câtorva luni, Saralidze a acuzat Procuratura că aceasta împiedică desfășurarea obiectivă a anchetei și îl acoperă pe fiul fostului angajat al instituției, care este implicat în uciderea fiului său.

„Cuvintele mele au fost confirmate de instanța de judecată, care i-a achitat pe cei reținuți în dosarul fiului meu. Instanța de judecată prin această decizie a demonstrat procuraturii, că ucigașii adevărați sunt în libertate”, a declarat Saralidze după proces.

La protest s-au alăturat politicieni din opoziție și oameni de rând. Ei au acuzat procuratura de gestionarea necompetentă a anchetei și de tăinuirea adevăraților criminali. Irakli Shotadze a ocupat funcția de procuror general din anul 2015.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *