Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Prim-ministrul Armeniei a dublat în…

Prim-ministrul Armeniei a dublat în secret salariile miniștrilor

Material de pe Jam News

Prim-ministrul Armeniei, Nikol Pashinyan, a dispus în secret, în iulie 2019, majorarea salariilor miniștrilor, viceminiștrilor și secretarilor superiori ai ministerelor. Informații despre acest lucru au apărut pe site-ul ziarului online Hetq.

Administrația lui Nikol Pashinyan a comentat situația și a declarat că toate „procesele au avut loc în secret, prin urmare, aceste informații nu pot fi divulgate”.

Cât de mult au crescut salariile

Pentru a verifica informațiile privind dispoziția secretă a lui Nikol Pashinyan, Hetq a trimis la unele ministere cereri scrise privind numărul de angajați și Fondul de salarii din luna mai până în august.

S-a constatat că Feliks Hostegovi Tsolakyan, Ministrul pentru Situații Excepționale și Eric Grigoryan, Ministrul Mediului au primit pentru patru luni câte 6 milioane de drame (aproximativ 12 630 dolari). Adică, salariul lor lunar a fost de 1,5 milioane de drame (aproximativ 3 157 dolari).

Potrivit Legii Cu privire la recompensarea persoanelor care dețin funcții publice, indicele salariului miniștrilor este 12. Adică, pentru a obține un salariu de ministru, salariul de bază de 66 140 de drame (139,54 dolari) trebuie înmulțit cu 12. Rezultă 793 680 de drame (1 670 dolari), inclusiv impozitele.

Astfel, publicația a constatat că, fără modificarea Legii cu privire la recompense, prin decizia secretă a prim-ministrului, salariul miniștrilor s-a dublat.

Acest lucru este valabil și pentru salariile viceminiștrilor. Conform indicelui stabilit de lege, salariul viceministrului este de 562 160 de drame (aproximativ 1185 dolari). Cu toate acestea, conform ordinului lui Pashinyan, salariul acestora a crescut la 1 milion 60 de mii de drame (aproximativ 2230 dolari).

În ceea ce privește secretarii de rang înalt ai ministerelor, acum în loc de cei 595 260 de drame (1 255 de dolari), ei primesc 870 000 de drame (aproximativ 1 835 dolari).

Comentariul Administrației premierului

Situația privind solicitarea tăinuită a lui Pashinyan a fost deja comentată de aparatul prim-ministrului.

Șeful interimar al Direcției Relații Publice a prim-ministrului Armen Khachatryan a declarat: „Considerăm necesar să menționăm că acești… funcționari oferă informații despre venituri, cheltuieli și bunuri, ceea ce presupune că acest proces a fost absolut transparent”.