Preşedintele României, Klaus Iohannis, ar putea desemna azi un nou premier. Doar PNL şi PMP vor la guvernare

Numele noului prim-ministru al României ar urma să fie anunţat azi sau, cel mai târziu, marţi, în urma consultărilor care au avut loc la Cotroceni săptămâna trecută.

Deşi preşedintele României Klaus Iohannis a spus că noul premier nu va fi din PSD, cel mai plauzibil scenariu este cel al desemnării unui liberal, cel mai probabil preşedintele PNL, Ludovic Orban. 

USR, ALDE, Pro România și UDMR au anunțat deja în ultimele zile că nu vor să intre la guvernare în contextul politic actual, astfel că singurele opţiuni rămân PNL şi PMP.

Luni, cel târziu marţi, voi desemna un prim ministru care va veni în Parlament cu o propunere de Guvern. Contextul desemnării să fie foarte clar: nu voi desemna un personaj din PSD, nu voi desemna pesedişti pentru guvernare”, a anunţat vineri Klaus Iohanis, după consultările de la Cotroceni. 

La aceleaşi consultări Ludovic Orban şi-a anunţat disponibilitatea de a forma un guvern ”în jurul Partidului Naţional Liberal”. Surse din PNL afirmă că noul cabinet ar urma să aibă cel mult 16 ministere, dintre care 2 ar putea fi cedate PMP.

Inquam Photos / George Calin

Ce urmează după desemnarea premierului

După ce preşedintele Klaus Iohannis anunţă propunerea de premier decisă pe baza consultărilor, noul şef al Guvernului are la dispoziție 10 zile pentru a veni în fața Parlamentului ca să ceară votul pentru Cabinetul pe care îl va propune. Ca urmare, noul premier are nevoie de susţinerea unei majorităţi parlamentară, noteaza stirileprotv.ro

Dacă Parlamentul nu acordă votul de încredere noului Guvern în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură, teoretic Parlamentul poate fi dizolvat, dar numai după alegerile prezidenţiale – care vor avea loc înaintea termenului de 60 de zile.

Până la formarea noului Guvern, fostul executiv, în acest caz cel condus de Viorica Dăncilă, rămâne în funcţie, dar, conform Constituţiei, ”îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern”.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *