Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Președintele american, Donald Trump îi…

Președintele american, Donald Trump îi avertizează pe ruși că SUA va ataca Siria

Miercuri, 11 aprilie 2018, președintele american Donald Trump a venit cu un avertisment către Rusia, punctând că aceasta nu ar trebui să fie partener cu „un animal care-și omoară propriul popor cu gaz și se bucură de asta”, cu referire la un atac chimic din Siria, atribuit administrației Bashar al-Assad. În context, Trump a mai menționat că relațiile SUA-Rusia sunt în acest moment cele mai rele de până acum. 

„Rusia a promis că va doborî toate rachetele lansate spre Siria. Rusia, pregătiți-vă, pentru că rachetele vor veni, frumoase, noi şi „inteligente”! Nu ar trebui să fiţi parteneri cu un animal care îşi omoară poporul cu gaz şi se bucură de asta!”, a scris Trump pe Twitter.

Ulterior, președintele american a completat prin aceeași rețea de socializare că „relaţiile cu Rusia sunt în acest moment în situaţia cea mai rea de până acum, inclusiv comparativ cu Războiul Rece”.

„Nu există motive pentru această situaţie. Rusia are nevoie să o ajutăm economic, un lucru pe care l-am face uşor, şi avem nevoie să coopereze toate naţiunile”, a adăugat Trump.

Potrivit mediafax.ro, administraţia Bashar al-Assad şi Rusia au negat orice implicare în atacul chimic de la periferia Damascului, sugerând că incidentul ar putea fi folosit ca pretext pentru o intervenţie militară.

Agenția rusă TASS notează că anterior, secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, răspunzând unei solicitări de a comenta cu privire la posibilul atac al Statelor Unite asupra Siriei, și-a exprimat speranța că toți participanții la comunitatea mondială se vor abține de la pași care „a) în realitate, nu sunt provocați de nimic, b) pot destabiliza o situație deja fragilă din regiune”.