Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Președinta Kosovo a cerut expulzarea…

Președinta Kosovo a cerut expulzarea a doi diplomați ruși. Aceasta acuză oficialii că ar pune în pericol securitatea națională a țării

Sursa foto: Euronews

Președinta Kosovo, Vjosa Osmani, a cerut expulzarea a doi diplomați ruși din motiv că aceștia ar „pune în pericol securitatea națională”. Osmani acuză Rusia că încearcă să destabilizeze țara, scrie Euronews.

Președinta Vjosa Osmani a declarat a cerut Ministerului de Externe să declare „persona non grata” pe doi oficiali ai Biroului de legătură al Federației Ruse din Kosovo.

Osmani nu a oferit detalii, însă a menționat că decizia vine în legătură cu presupusa lor „activitate dăunătoare care riscă să pună în pericol securitatea națională și ordinea constituțională” și a precizat că Ministerul de Externe a notificat instituțiile de aplicare a legii și autoritățile relevante să pună în aplicare decizia.

Totodată, președinta a afirmat că este hotărâtă să lupte împotriva influenței Rusiei și a împuterniciților săi în regiune, care urmăresc „să submineze realizările noastre și pe cele ale SUA, NATO și UE”.

Kosovo a fost o provincie sârbă înainte de a-și declara independența în 2008. Serbia și aliatul său apropiat, Rusia, nu au recunoscut independența Republicii Kosovo.

La începutul lunii aprilie 2021, jurista Vjosa Osmani a fost aleasă de parlamentarii de la Priștina în funcția de preşedintă a Republicii Kosovo, consacrând astfel instalarea la putere a unei noi generaţii, hotărâte să pună capăt corupţiei. Alegerile din Kosovo au confirmat prăbuşirea vechii gărzi a foştilor comandanţi separatişti din războiul împotriva forţelor sârbe (1998-1999), care au dominat viaţa politică mai bine de un deceniu, informează Agerpres.