Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Premierul Victor Ponta, trimis în…

Premierul Victor Ponta, trimis în judecată de DNA

Victor Ponta a fost trimis în judecată de procurorii DNA în dosarul Turceni-Rovinari. Premierul este acuzat de fals, evaziune fiscală și spălare de bani.

Alături de Victor Ponta au mai fost trimiși în judecată senatorul PSD Dan Sova, aflat sub control judiciar, care este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, fals în înscrisuri, evaziune fiscală și spălare de bani, Laurențiu Ciurel, la data comiterii faptelor director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA (C.E.R), acuzat de abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru altul, Dumitru Cristea, la data comiterii faptelor director general al Complexului Energetic Turceni (C.E.T) și Laurentiu Graure, fost director economic al Complexului Energetic Turceni (C.E.T), acuzați, de asemenea, de fapte conexe celor de corupție.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, printre altele, că în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, inculpatul Victor Ponta, prin cabinetul său individual de avocatură, a obținut de la SCA „Sova și Asociații” suma 181.439,98 de lei, pentru presupuse activități efectuate în conlucrare, dar care, în realitate, nu s-au efectuat.

Astfel, în august 2007, între „Sova și Asociații” și cabinetul lui Victor Ponta s-a încheiat o convenție de conlucrare profesională pe o perioadă nedeterminată, care prevedea ca avocatul Victor Ponta să primească sume fixe de până la 3.000 de euro, pentru care va emite facturi lunare.

Convenția de conlucrare s-a încheiat în luna decembrie 2008, moment în care Victor Ponta a devenit ministru.

Procurorii spun că în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, avocatul Victor Ponta a emis un număr de 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 de lei „pentru presupuse activități efectuate în conlucrare”.

„Facturile fiscale au fost transmise spre decontare societății de avocați SCA „Sova și Asociații” care a efectuat plata contravalorii lor după care le-a înregistrat în contabilitate. Sumele aferente celor 17 facturi reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operațiuni reale, având în vedere că, în realitate, Ponta Victor nu a efectuat niciun fel de activitate profesională în temeiul convenției de conlucrare. Sova Dan-Coman a fost singura persoană cu drept de dispoziție în privința oricăror acțiuni de orice natură care implicau societatea de avocați”, se arată în comunicatul DNA.

Mai mult, în data de 18 iulie 2011, „în timpul desfășurării unui control fiscal, Ponta Victor-Viorel a răspuns în scris în cadrul unei note explicative la trei întrebări adresate de inspectorii ANAF, în cuprinsul căreia a prezentat o stare de fapt inexistentă în sensul că a acordat „Consultanță în dosare penale aflate pe rolul Parchetelor”, arată DNA.

În timpul derulării controlui fiscal, Victor Ponta „s-a înțeles” cu Dan Sova ca acesta „să întocmească în cadrul societății de avocați rapoarte de activitate juridică, pretins a fi prestată”, corespunzătoare celor 16 luni cât a durat convenția.

În plus, în cursul lunii august 2011, „în vederea depunerii la organele fiscale, inculpații Sova Dan Coman și Ponta Victor-Viorel au întocmit în fals 16 înscrisuri corespunzătoare câte unei luni din intervalul septembrie 2007 – decembrie 2008, prin care atestau că Ponta Victor-Viorel ar fi desfășurat diferite activități juridice în mai multe cauze ale SCA „Sova și Asociații” aflate pe rolul instanțelor de judecată”, se arată în comunicat.

Cele 16 înscrisuri falsificate au fost tehnoredactate prin metoda „copy paste„, susțin procurorii, după modelul înscrisurilor privind activitatea juridică desfășurată de mai mulți avocați din cadrul SCA „Sova și Asociații”, avocați care au declarat că nu au conlucrat niciodată cu Ponta Victor-Viorel. În realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici una din activitățile respective, nici măcar în parte.

Sursa: ziare.com

Foto: europafm.ro