Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Premierul ucrainean despre „mașinăria totalitară…

Premierul ucrainean despre „mașinăria totalitară rusească” și omorul jurnalistului Babcenko

Prim-ministrul Ucrainei, Vladimir Groisman, consideră autoritățile Ferderației Ruse responsabile de omorul jurnalistului Arkadi Babcenko, care a avut loc în seara zilei de ieri, 29 mai, în Kiev. Pe pagina sa oficială de Facebook, premierul ucrainean a scris că este convins de faptul că „mașinăria totalitară rusească nu i-a iertat onestitatea și principiile”.

Groisman a distribuit ultima postare a jurnalistului, făcută cu câteva ore înainte de a fi ucis.

„Acesta este ultima postare a lui Arkadi Babcenko. Acum 10 ore a scris despre a doua zi de naștere. Și a fost omorât. Convins, mașinăria totalitară rusească nu i-a iertat onestitatea și principiile. Adevărat prieten al Ucrainei, care a spus lumii adevărul despre agresiunea Rusiei. Criminalii trebuie pedepsiți!”, a scris premierul ucrainean.

Arkadi Babcenko a fost omorât în seara de 29 mai. S-a întâmplat în fața ușii apartamentului său. A fost împușcat de trei ori în spate. Poliția din Kiev a comunicat ulterior că soția jurnalistului era în apartament și imediat ce a auzit împușcăturile a deschis ușa, dar și-a găsit soțul într-o baltă de sânge.

Poliția Ucrianei și Comitetul de anchetă a Federației Ruse au deschis dosare penale pe faptul omorului. Se elucidează două motive ale morții acestuia: activitatea profesională și poziția civică.

Deputatul ucrainean Anton Gherashenko a declarat că jurnalistul a fost împușcat în timp ce se întorcea de la magazin: „ucigașul îl aștepta în scara blocului. Când Arkadi a deschis ușa apartamentului, criminalul a tras cu lașitate câteva împușcături în spate”.

Arkadi Babcenko a fost un corespondent de război binecunoscut în Rusia care se refugiase în Ucraina de teamă că ar putea fi asasinat. În 2014 a criticat intens anexarea Crimeei de către Rusia și războiul din Donbas.

Foto antet: hromadske.ua