Premierul ucrainean despre „mașinăria totalitară rusească” și omorul jurnalistului Babcenko

Prim-ministrul Ucrainei, Vladimir Groisman, consideră autoritățile Ferderației Ruse responsabile de omorul jurnalistului Arkadi Babcenko, care a avut loc în seara zilei de ieri, 29 mai, în Kiev. Pe pagina sa oficială de Facebook, premierul ucrainean a scris că este convins de faptul că „mașinăria totalitară rusească nu i-a iertat onestitatea și principiile”.

Groisman a distribuit ultima postare a jurnalistului, făcută cu câteva ore înainte de a fi ucis.

„Acesta este ultima postare a lui Arkadi Babcenko. Acum 10 ore a scris despre a doua zi de naștere. Și a fost omorât. Convins, mașinăria totalitară rusească nu i-a iertat onestitatea și principiile. Adevărat prieten al Ucrainei, care a spus lumii adevărul despre agresiunea Rusiei. Criminalii trebuie pedepsiți!”, a scris premierul ucrainean.

Arkadi Babcenko a fost omorât în seara de 29 mai. S-a întâmplat în fața ușii apartamentului său. A fost împușcat de trei ori în spate. Poliția din Kiev a comunicat ulterior că soția jurnalistului era în apartament și imediat ce a auzit împușcăturile a deschis ușa, dar și-a găsit soțul într-o baltă de sânge.

Poliția Ucrianei și Comitetul de anchetă a Federației Ruse au deschis dosare penale pe faptul omorului. Se elucidează două motive ale morții acestuia: activitatea profesională și poziția civică.

Deputatul ucrainean Anton Gherashenko a declarat că jurnalistul a fost împușcat în timp ce se întorcea de la magazin: „ucigașul îl aștepta în scara blocului. Când Arkadi a deschis ușa apartamentului, criminalul a tras cu lașitate câteva împușcături în spate”.

Arkadi Babcenko a fost un corespondent de război binecunoscut în Rusia care se refugiase în Ucraina de teamă că ar putea fi asasinat. În 2014 a criticat intens anexarea Crimeei de către Rusia și războiul din Donbas.

Foto antet: hromadske.ua

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *