Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Poroșenko vrea ca Ucraina să…

Poroșenko vrea ca Ucraina să iasă din CSI

Petro Poroșenko, președintele Ucrainei, a venit cu inițiativa de a începe procedura de retragere din Comunitatea Statelor Independente (CSI). Anunțul a fost făcut în cadrul reuniunii Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei (CNSA), relatează hromadske.ua.

„Ucraina niciodată nu a fost și nici nu este membră a Consiliului, iar faptul că această structură refuză să condamne agresiunea Rusiei, aș dori să pregătim împreună cu guvernul propuneri pentru încetarea participării noastre la sesiunile CSI și să nu mai avem reprezentanți acolo”, a declarat Poroșenko.

De asemenea, Poroșenko a cerut partenerilor străini să revizuiască obligațiile contractuale în Federația Rusă pentru „zonele sensibile de cooperare”. Amintim că, anterior, președintele Ucrainei a declarat că vrea să impună sancțiuni împotriva oligarhilor ruși.

Comunitatea Statelor Independente a fost înființată în 1991 după prăbușirea URSS. Inițial, acesta a inclus 12 din cele 15 foste republici sovietice: Belarus, Ucraina, Rusia, Armenia, Georgia, Azerbaidjan, Kazahstan, Kârgâzstan, Moldova, Turkmenistan, Tadjikistan și Uzbekistan – în timp ce statele baltice au refuzat chiar la început să facă parte din această comunitate. Georgia și-a retras din CSI în 2008, după agresiunea militară a Federației Ruse împotriva acestui stat. Pe 14 martie 2014, Ucraina a abolit ratificarea Acordului din 1991 privind înființarea CSI, ca rezultat al intervenției militare rusești. În prezent, există 9 membri ai CSI (Belarus, Rusia, Armenia, Azerbaidjan, Kazahstan, Kârgâzstan, Moldova, Tadjikistan, Uzbekistan) și 2 membri asociați (Turkmenistan și Ucraina).