Poroșenko a semnat Legea care lipseşte minorităţile etnice de dreptul la educaţie în limba maternă

Petro Poroșenko, președintele Ucrainei, a semnat controversata Lege a educației, adoptată de Parlament pe 5 septembrie, care lipseşte minorităţile etnice de dreptul la educaţie în limba maternă.

Acest proiect de lege limitează învățământul în limba maternă a minorităților la nivelul grădiniței și școlii primare. Elevii pot continua însă educația în limba maternă în paralel cu ucraineana, în școlile de stat. Președintele ucrainean a menționat că noua lege sporește rolul utilizării limbii ucrainene în procesul de învățământ.

Reforma sistemului de învăţământ din Ucraina a stârnit un val de nemulțumiri din partea comunității de români din Ucraina. De asemenea, la 20 septembrie, Camera Deputaților și Senatul României s-au reunit într-o şedinţă comună, pentru a dezbate situația din Ucraina. Senatorii şi deputaţii români au adus critici Legii Educaţiei din Ucraina, care a fost deja semnată de Preşedintele Parlamentului de la Kiev, fiind înaintată spre promulgarea şefului statului ucrainean.

La şedinţa comună a Camerei Deputaților și Senatului României a fost votată în unanimitate o Declaraţie în care Parlamentul României şi-a exprimat îngrijorarea faţă de noua Lege a Educaţiei, care „limitează drastic dreptul la educație în limba maternă pentru etnicii români din Ucraina”.

„Parlamentul adresează un apel pentru soluționarea cât mai grabnică a actualei situații, prin acțiune cu bună-credință, în spiritul cooperării, prin dialog inclusiv și respectarea strictă a standardelor europene în materia protecției minorităților naționale, a acordurilor multilaterale și bilaterale relevante, la care Ucraina este parte”, se menţionează în Declaraţia adoptată în unanimitate de deputaţii şi senatorii români.

În cadrul şedinţei comune s-a decis să fie trimisă de urgenţă la Kiev o delegaţie de deputaţi şi senatori români pentru a se întâlni cu omologii lor ucraineni, încercând să-i convingă pe oamenii politici din Ucraina că noua Lege a Educaţiei trebuie blocată prin veto-ul Preşedintelui Petro Poroşeko.

Citiți aici:  O crimă care se coace în voie


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. Traian Harașosfetiuc

  Poroșenko are un mare plus în activitatea sa politică. Acesta-i cursul
  Ucrainei împotriva expansionismului rusesc. Partea antiromânească a
  activității lui Poroșenko, care constă în acțiuni împotriva minorității
  românești din Ucraina, aceasta trebue tratată în limitele legislației
  Uniunii Europene. Aplicată cu răbdare și cunoaștere de cauză legislația
  Uniunii Europene va permite contracararea măsurilor nedemocratice ale
  Ucrainei. Minoritarii români din Bucovina de Nord, Basarabia de Nord și
  Basarabia de Sud sunt pe pământul lor, nu sunt acolo venetici și trebue
  tratați ca atare.

 2. ciubuc ion

  Cine a sarit sa se opuna dur legii din Ukraina si nu face nationalism ca cel rusesc si are capitala la Budapesta?Ungaria se opune Ukrainei in UE,iar Rusia prin secesionistii rusi din est se opune militar drumului Ukrainei spre UE,,,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *