Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Poroşenko a promulgat legea privind…

Poroşenko a promulgat legea privind utilizarea obligatorie a limbii ucrainene

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a promulgat, miercuri, 15 mai, Legea privind utilizarea obligatorie a limbii ucrainene în toate domeniile vieţii publice, adoptată de Parlamentul de la Kiev pe 25 aprilie.

Aprobată în luna aprilie, după mai bine de şase luni de dezbateri şi examinarea a peste două mii de amendamente, noua lege a provocat critici din partea populaţiei rusofone a Ucrainei, în special în centrul şi estul ţării.

„Am încercat să luăm în considerare punctele de vedere ale tuturor părților interesate. Singura opinie pe care nu am intenționat să o luăm în calcul a fost cea a Moscovei. Moscova să se ocupe de limba rusă. Noi pur şi simplu le-am acordat ucrainenilor dreptul de a asculta melodii ucrainene, de a viziona filme ucrainene, de a citi cărți ucrainene. Pentru că oamenii tind să facă acest lucru. Limba ucraineană este la modă. Nu este la modă, însă, să nu cunoşti limba ucraineană” – a scris Poroşenko pe Facebook.

Legea cu privire la utilizarea limbii ucrainene ca limbă de stat stabileşte că limba ucraineană este singura limbă oficială a ţării.

„Prin promulgarea Legii privind funcționarea limbii ucrainene ca limbă de stat, facem unul dintre principalele demersuri pentru păstrarea statalității ucrainene. Limba este fundamentul pe care sunt construite națiunea și statul. Subliniez că această lege nu afectează în vreun fel nicio limbă a minorităților naționale care trăiesc în Ucraina ”, se menţionează în postarea de pe Facebook.

Documentul a fost adoptat într-o primă lectură în octombrie 2018 şi de atunci a fost modificat prin mai mult de 2.000 de amendamente. Nerespectarea legii prevede amenzi şi sancţiuni penale în caz de ultraj public adus limbii oficiale.

Potrivit agenţiei UNIAN, legea adoptată de Parlamentul Ucrainei la sfârşitul lunii trecute vizează reglementarea utilizării limbii ucrainene ca limbă de stat în viaţa publică, însă nu se va răsfrânge asupra comunicării private şi nici asupra slujbelor religioase.

Documentul va reglementa utilizarea limbii ucrainene în activitățile desfăşurate de autoritățile de stat, autoritățile din Republica Autonomă Crimeea, administraţiile locale din Ucraina, întreprinderile de stat și municipale, instituții și organizații, precum şi alte entități comerciale deținute de stat.

Totodată, legea mai stabileşte categoriile de cetăţeni care sunt obligaţi să cunoască limba de stat și să o folosească în timpul îndeplinirii atribuțiilor de serviciu: conducerea statului, deputații, judecătorii, procurorii, angajați Băncii Naționale a Ucrainei, ofițerii care se află în serviciul militar pe bază de contract, cadrele didactice, medicii din instituțiile publice de sănătate.

La ceremonia promulgării documentului a participat, între alţii, preşedintele Radei Supreme (parlamentul unicameral), Andrei Parubii, şi consilierul prezidenţial Rostislav Pavlenko.

Poroşenko, care a pierdut al doilea tur al alegerilor prezidenţiale la 21 aprilie în faţa lui Volodimir Zelenski, a anunţat anterior că va adopta controversata lege înainte de a părăsi funcţia. Totodată, Rada Supremă de la Kiev a decis că ceremonia de investitură a noului președinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski va avea loc luni, 20 mai.

Foto:president.gov.ua