Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Polonia, Letonia, Lituania și Estonia…

Polonia, Letonia, Lituania și Estonia pregătesc o izolare completă a Rusiei și Belarusului: ar putea să-și închidă granițele pentru toate rutele terestre pentru livrarea mărfurilor către Rusia

În următoarele trei zile, Polonia, Letonia, Lituania și Estonia ar urma să înceapă procesul de izolare completă față de Rusia, închizându-și toate rutele terestre pentru livrarea mărfurilor către Rusia. Un anunț în acest sens a fost făcut luni dimineață, 4 aprilie, de ministrul adjunct al infrastructurii al Ucrainei Mustafa Nayem.

„Săptămâna trecută, le-am cerut oficial colegilor noștri să oprească orice comunicare rutieră cu Federația Rusă și Republica Belarus. Mulțumim tuturor miniștrilor transporturilor din aceste țări. Răspunsul este instantaneu. Așteptăm rezultatul final”, a declarat oficialul ucrainean.

Potrivit acestuia, în urma unei astfel de decizii din partea celor patru țări, granițele cu Federația Rusă și Belarus vor fi complet închise, ceea ce înseamnă că niciun vehicul rusesc cu mărfuri nu va mai putea traversa granițele celor patru state.

După invazia militară pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, UE a închis spațiul aerian pentru aeronavelor rusești, inclusiv celor de marfă. Cu toate acestea, mărfurile ar putea fi încă livrate în Rusia pe cale terestră.

În special, multe camioane au fost trimise în Rusia din țările UE, în principal din Germania, prin granița polono-belarusă. În acest sens, pe 12 martie curent, activiștii s-au deplasat la granița polono-belarusă și au organizat o acțiune de protest, blocând trecerea camioanelor care transportau mărfuri către Federația Rusă și Belarus.