Polonia în lacrimi: Mii de oameni l-au condus pe ultimul drum pe Pawel Adamowicz, primarul ucis pe scenă

Peste 45.000 de persoane au participat sâmbătă la ceremonia de înmormântare a primarul oraşului polonez Gdansk, Pawel Adamowicz, care a decedat luni, în urma rănilor suferite prin înjunghiere la un eveniment caritabil, relatează Reuters, citată de mediafax.ro.

Pawel Adamowicz, în vârstă de 53 de ani, a fost înjunghiat duminică seară, pe scena amplasată pentru un eveniment caritabil. Acesta a murit luni după-masă, în urma rănilor grave. Autorităţile poloneze l-au arestat preventiv pe autorul atacului, un individ în vârstă de 27 de ani care a avut acces pe scenă cu o legitimaţie de presă.

Locuitorii oraşului Gdansk au amplasat pancarte pe clădiri cu pozele primarului. La slujba de sâmbătă au participat mai mulţi politicieni polonezi, printre care şi fostul preşedinte Lech Walesa.

Printre participanţi s-au numărat şi Donald Tusk, preşedintele Consiliului European şi fost prim-ministru al Poloniei şi actualul prim-ministru, Mateusz Morawiecki. Pawel Adamowicz a fost un critic dur al partidului polonez de guvernare şi al politicilor anti-imigraţie. Acesta încuraja migranţii să se refugieze în Gdansk şi susţinea campaniile de apărare a libertăţii justiţiei din Polonia.

Mii de oameni au protestat luni în Polonia pentru a-i aduce un omagiu primarului din Gdansk şi pentru a lupta împotriva urii şi violenţei de pe teritoriul ţării. La Varşovia, mii de persoane s-au adunat sub sloganul “Stop Urii”, iar acţiuni similare s-au desfăşurat şi în alte oraşe din Polonia.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *