Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Politologul Cristian Pârvulescu, despre protestele…

Politologul Cristian Pârvulescu, despre protestele din România: „Acum întreaga bătălie mișună în interiorul PSD”

Foto: Digi24.ro

Peste 100.000 de mii de români nemulțumiți de guvernarea PSD-ALDE au ieșit vineri, 10 august, în stradă. Protestul, inițiat de cei din diasporă, cărora li s-au alăturat români din toată țara, a fost marcat de violențe între protestatari și forțele de ordine. Mitingul a degenerat după ce printre protestatarii pașnici s-au infiltrat „grupuri violente și galerii ale unor echipe de fotbal”. De pe urma intervenției jandarmilor au avut de suferit peste 400 de persoane, printre care și patru cetățeni israelieni, dar și o echipă de jurnaliști ai televiziunii austriece de stat. Analistul politic român Cristian Pârvulescu este de părere că manifestațiile care au început vineri și violența folosită de guvernanți au reușit să șubrezească și mai mult poziția PSD-ului.

Analistul politic Cristian Pârvulescu. Sursa foto: politice.ro

„Cred că acum întreaga bătălie mișună în interiorul PSD și așa am înțeles și mesajul de ieri al președintelui Iohannis. În ianuarie, criza guvernului Tudose s-a datorat tot unor probleme legate de ministrul de interne și atunci Liviu Dragnea a preferat să-l apere pe ministrul de interne, Carmen Dan, care îi este foarte apropiată, și să schimbe Guvernul. Acum situația este mai complicată − nu poate schimba Guvernul și va trebui să sacrifice pe cineva. Cred că sacrificarea șefului Jandarmeriei sau al Brigăzii Speciale este insuficientă. De asta vorbesc despre fragilitatea poziției, pentru că va trebui să răspundă într-un fel, altfel va deveni singurul responsabil și asta îi complică foarte mult situația politică, ori în ianuarie 2017, imediat după alegerile parlamentare din decembrie 2016, în ianuarie 2018, avea o majoritatea puternică, dar acum este și după condamnarea în prima instanță. Deci poziția lui nu mai este nici pe departe atât de puternică și atunci va face tot posibilul să nu provoace demisii, dar nu cred că are foarte multe soluții, pentru că așa cum observ, în interiorul PSD încep să apară nemulțumiri. De fapt nemulțumirile existau, încep să se manifeste astfel încât să le observăm și noi, cei care nu suntem în PSD”, a declarat pentru Ziarul de Gardă, analistul politic român, Cristian Pârvulescu.

Cristian Pârvulescu amintește că această mișcare de protest a început acum șase ani de zile și continuă în diferite forme. Periodic aceste proteste renasc, iar prin forța simbolică a protestului, lucrurile pot să fie în mare măsură schimbate.

„Manifestațiile care au început vineri și violența folosită de guvernanți au reușit să șubrezească și mai mult pozițiile PSD-ului, ale majorității în general, dar cred că situația este mult mai evidentă pe plan internațional decât pe plan intern. A fost o bătălie mediatică, au încercat unii să impună ideea violenței și anarhiei, ceilalți a luptei anticorupție și în final, datorită erorilor pe care le-au făcut în abordarea, nici nu realizez cum au putut face aceste erori elementare în abordarea manifestației din 10 august, au fost puși în defensivă și sunt puși în defensivă cu excepția unor canale media favorite, or acele canale media favorabile PSD-ului nu reușesc să schimbe opinia publică pentru că ei au un electorat captiv, niște cititori, telespectatori captivi și care oricum nu ar fi traversat frontiera spre cealaltă viziune.

Protestele acestea ca toate protestele, încetul cu încetul se vor termina. Evident, este o tendință naturală, dar efectul există – sunt patru zile, presa internațională este interesată, agresiunea n-a fost doar împotriva românilor, ci și împotriva a patru cetățeni ai Israelului, plus jurnaliștii de la televiziunea austriacă. Cei interesați fac presiuni, iar faptul că în Austria se discută despre incapacitatea României de a asuma președinția datorită acestui Guvern este deja o problemă gravă, devine o problemă europeană, pentru că Austria deține în momentul de față președinția Consiliului European (n.r.:  România va prelua, începând cu 1 ianuarie 2019, pentru șase luni, președinția Consiliului UE) ”, a declarat Cristian Pârvulescu.

Urmare a protestului din 10 august, peste 400 de persoane, printre care copii și jandarmi, au avut nevoie de îngrijiri medicale. Parchetul General a anunţat că procurorii militari din cadrul Parchetului Militar Teritorial de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti s-au sesizat din oficiu, fiind înregistrat un dosar penal cu privire la modul de intervenţie a jandarmilor şi incidentele petrecute la manifestaţia din Piaţa Victoriei. Prim-procurorul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, Ionel Corbu, a declarat luni, 13 august, că până în prezent au fost depuse peste 30 de plângeri de către persoane care au avut de suferit în urma intervenţiei jandarmilor în Piaţa Victoriei.

Ultimul val de proteste anti-guvernamentale din România au început la 18 ianuarie 2017, la două săptămâni după învestirea guvernului PSD–ALDE condus de Sorin Grindeanu. Atunci, în jur de 5.000 de oameni (din care aproape 4.000 în București) au protestat față de intențiile Guvernului de a vota Legea grațierii și a modifica Codul penal. În următoarele zile protestele au luat amploare în toată România, dar și în diaspora, mai ales după ce ministrul de Justiție al României, Florin Iordache, a anunțat prin intermediul jurnaliștilor, în jurul orei 24 din noaptea de 31 ianuarie, publicarea de către guvern în Monitorul Oficial a ordonanțelor privind grațierea unor fapte de corupție și modificarea Codului penal prin dezincriminarea abuzului în serviciu. Protestele au atins apogeul în seara de 5 februarie 2017, când peste 600.000 de manifestanți au protestat în toată țara, în ciuda faptului că în aceeași zi, guvernul anunțase abrogarea ordonanței. Protestele au devenit cunoscute, neoficial, și sub numele de „Tineriada” sau protestele #rezist – hashtag devenit simbolul mișcărilor de protest.

Foto: digi24