Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Peste un milion de ruși…

Peste un milion de ruși au semnat un demers împotriva majorării vârstei de pensionare

Ðîññèÿ. Âîëîãäà. Ïåíñèÿ. Âàëåíòèíà Ïåâöîâà/ÒÀÑÑ

Un demers împotriva majorării vârstei de pensionare a fost semnat de  peste 1,6 milioane de ruși. Cu o zi mai devreme erau 790 de mii de semnături. Demersul a fost lansat în urmă cu o săptămână.

Uniunea Sindicatelor Confederației Muncii din Rusiaa lansat un demers împotriva deciziei autorităților de la Kremlin de a majora vârsta de pensionare. În document se menționează că „în prezent în Rusia nu există nici un motiv pentru a majora vârsta de pensionare”.

Anterior, Holdingul științific „Pomir” a prezentat rezultatele unui sondaj care arată că 92% din ruși nu sunt de acord cu majorarea vârstei de pensionare. Majoritatea participanților la sondaj fiind anume din această categorie de vârstă. 

Nu au susținut inițiativa guvernului nici sindicatele care au participat împreună cu reprezentanții guvernului și patronatelor la ședința trilaterală a Comisiei de reglementare a relațiilor de muncă.

Președinția se teme de posibile proteste din cauza acestei măsuri nepopulare și se pregătește pentru a atenua reforma, scrie ziarul Vedomosti cu referire la unele surse.

Autoritățile ruse au anunțat despre majorarea vârstei de pensionare în ziua deschiderii Campionatului Mondial de Fotbal, care se desfășoară în Rusia. Au fost analizate mai multe opțiuni. Cu toate acestea, în cele din urmă drept bază a fost luată varianta propusă de Ministerul de Finanțe. Se estimează că, anual, timp de zece ani vârsta de pensionare va crește cu șase luni. În consecință femeile vor ieși la pensie la 63 de ani, iar bărbații la 65 de ani.

Majorarea vârstei de pensionare nu rezolvă toate problemele sistemului de pensii, iar unele chiar se agravează. Una dintre aceste probleme este legată de necesitatea de a lucra câțiva ani în plus după atingerea vârstei de pensionare în pofida faptului că problema locurilor de muncă începe la ruși cu mult înainte de a atinge chiar și vârstă pre-pensionară — după 45 de ani.

Foto: Novaya gazeta
Foto: www.novayagazeta.ru