Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   PE a adoptat poziția asupra…

PE a adoptat poziția asupra bugetului UE pe 2020. CoE nu acceptă toate amendamentele

Parlamentul European (PE) a adoptat miercuri, 23 octombrie, poziția asupra bugetului pe 2020, subliniind că este un „punct de plecare solid în vederea lansării unei noi generații de programe UE”. Consiliul Europei (CoE) precizează că nu acceptă toate amendamentele.

Bugetul de investiții al UE pe 2020: sprijin sporit pentru climat

PE subliniază, în proiectul său de rezoluție, că bugetul UE pe 2020 este „ultima șansă pentru Uniunea Europeană de a se apropia de îndeplinirea angajamentelor politice stabilite pentru această perioadă, inclusiv de a atinge obiectivele climatice ale UE”. Acesta ar trebui să deschidă calea către noul buget al UE pe termen lung 2021-2027, așa-numitul cadru financiar multianual.

Conform unui comunicat emis de PE, deputații au confirmat un sprijin sporit față de proiectul de buget al Comisiei, adăugând în total peste 2 miliarde de euro pentru acțiunile de combatere a schimbărilor climatice. Mai mult, aceștia au sporit Inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor (YEI) și programele Erasmus+, și au aprobat sprijin suplimentar în conformitate cu prioritățile Parlamentului în domenii precum IMM-urile, cercetare, digitalizare, migrație și politică externă, inclusiv pentru dezvoltare și ajutor umanitar.

Parlamentul a votat un buget în valoare totală de aproape 171 miliarde de euro în credite de angajament (ceea ce UE se angajează să investească în 2020 sau în anii următori, deoarece proiectele și programele se derulează pe mai mulți ani), reprezentând o creștere de aproximativ 2,7 miliarde de euro față de proiectul de buget al Comisiei. Acesta stabilește creditele de plată (ceea ce va fi cheltuit în mod concret în 2020) la 159 miliarde de euro.

Consiliul nu poate accepta amendamentele PE

Consiliul a informat Parlamentul European că nu este în măsură să accepte toate amendamentele la bugetul UE pentru 2020 adoptate astăzi în plenul Parlamentului.

Conform unui comunicat emis de CoE, această situație declanșează un proces de conciliere de trei săptămâni, care va începe la 29 octombrie. Consiliul și Parlamentul vor trebui să își soluționeze diferențele de opinie până la 18 noiembrie.

În proiectul său de buget pentru 2020, Comisia a propus stabilirea nivelului total al angajamentelor la 168,3 miliarde EUR, iar al plăților la 153,6 miliarde EUR.

Poziția Consiliului, adoptată la 3 septembrie, stabilește angajamente totale de 166,8 miliarde EUR și plăți totale de 153,1 miliarde EUR, ceea ce înseamnă -1,5 miliarde EUR și, respectiv, -0,5 miliarde EUR mai puțin față de propunerea Comisiei. Cu toate acestea, poziția Consiliului reprezintă în continuare o creștere cu +0,6 % a angajamentelor și cu +3,3 % a plăților comparativ cu bugetul votat în 2019.

„Parlamentul solicită creșterea totalului angajamentelor la 171,0 miliarde EUR și a totalului plăților la 159,1 miliarde EUR. Această poziție depășește plafoanele stabilite în cadrul financiar multianual al UE pentru perioada 2014-2020”, este menționat în comunicat.

Comitetul de conciliere se va întruni la 4 și 15 noiembrie. Tot la 15 noiembrie se va întruni un Consiliu ECOFIN/Buget pentru a oferi Președinției orientări pentru discuțiile cu Parlamentul. Dacă nu se ajunge la niciun acord până la finalul perioadei de conciliere la 18 noiembrie, Comisia trebuie să prezinte un nou proiect de buget pentru 2020.

Bugetul UE este unic. Spre deosebire de bugetele naționale, care sunt utilizate în mare parte pentru furnizarea de servicii publice și finanțarea sistemelor de securitate socială, bugetul UE este în primul rând un buget pentru investiții și, spre deosebire de bugetele naționale, bugetul UE nu poate avea un deficit.