Parlamentul European refuză să considere Rusia un partener strategic. Sancțiunile ar putea fi prelungite

Deputații Parlamentului European au convenit că UE ar trebui să rămână deschisă pentru impunerea nor noi sancțiuni Federației Ruse, în cazul în care aceasta va continua să încalce legislația internațională. Parlamentul European a adoptat o rezoluție în acest sens, cu votul a 402 europarlamentari, prin care a fost evaluată situația actuală a relațiilor politice dintre UE și Rusia.

Deputații europeni remarcă faptul că din 2015 au apărut noi tensiuni între UE și Rusia, inclusiv intervenția rușilor în Siria, dar și acțiunile agresive continue în Ucraina. Europarlamentarii subliniază totodată și sprijinul Rusiei pentru partidele anti-UE.

„Timpul pentru discuții diplomatice s-a încheiat. Există foarte puțin spațiu pentru cooperare, atât timp cât Rusia continuă să ocupe teritoriul Ucrainei și atacă alte țări europene”, a declarat raportoarea Sandra Kalniete.

Luând în considerație aceste încălcări ale dreptului internațional, deputații europeni subliniază că UE ar trebui să fie pregătită să adopte noi sancțiuni împotriva Rusiei, iar aceste sancțiuni trebuie să fie proporționale cu amenințările pe care le face Rusia. În decembrie 2018, statele UE au fost de acord să prelungească sancţiunile economice până la data de 31 iulie 2019.

Rezoluția adoptată de Parlamentul European subliniază și faptul că UE ar trebui să revizuiască Acordul de parteneriat şi cooperare cu Rusia. Astfel, relații mai strânse între UE și Rusia ar putea fi posibile doar dacă Rusia va implementa așa-numitele acorduri Minsk pentru a pune capăt războiului din estul Ucrainei și va începe să respecte dreptul internațional.

Deputații europeni condamnă și campaniile de dezinformare și atacurile cibernetice ale Rusiei, care au drept scop creșterea tensiunilor în cadrul UE și statele ei membre.

Parlamentul European își reiterează și îngrijorarea cu privire la faptul că proiectul Nord Stream-2 ar putea spori dependența UE de aprovizionarea cu gaze rusești și ar putea amenința piața internă a UE.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Lider Moldovan

    Da, zii direct Sckifosovsky și nu mai umbla, ca popa beat în jurul fundului preotesei frigide. Dacă vor fi scoase sancțiunile economice Putin va avea mai mulți bani și va construi mai multe rachete nucleare, foarte multe rachete nucleare. Aceste rachete vor cădea până la urmă peste capetele europenilor, inclusiv și peste Angela Merkel și nemții ei “hitrojopâie”.

    Da, tu începi cu “intervenția rușilor în Siria”, “acțiunile agresive continue în Ucraina”, “sprijinul Rusiei pentru partidele anti-UE”… În realitate europenii sunt foarte cointeresați în prelungirea sancțiunilor împotriva rușilor în primul rând pentru pielea lor, amenințată de agresivitatea ursului rusesc.

    Desigur, că pentru noi, ca și pentru Ucraina este foarte important, ca sancțiunile lumii civilizate împotriva rușilor să continue cât mai mult timp, deoarece acestea influiențează foarte pozitiv asupra agresivității rusești în Transnistria și Donbas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *