Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   NATO, despre „alegerile” separatiștilor: Contravin…

NATO, despre „alegerile” separatiștilor: Contravin acordurilor de la Minsk și subminează rezolvarea pașnică a conflictului

Foto: Reuters

Material de pe Hromadske
În ziua așa-numitelor alegeri din Donbasul ocupat, NATO a îndemnat autoritățile rusești să-și retragă trupele de pe teritoriile ocupate ale Ucrainei și să înceteze susținerea separatiștilor. Despre aceasta se spune într-o declarație a Alianței.

„NATO nu recunoaște așa-numitele alegeri din autoproclamata și nerecunoscuta Republică Populară Luhansk (RPL) și Republică Populară Donetsk (RPD), stabilite pentru 11 noiembrie. Ele contravin acordurilor de la Minsk și subminează eforturile pentru soluționarea pașnică a conflictului”, se spune în declarație.

Alianța menționează că sprijină plenar suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. „Repetat îndemnăm Rusia să-și retragă trupele și să întrerupă orice sprijin grupurilor paramilitare din regiunile Donetsk și Luhansk ale Ucrainei”.

NATO a adăugat că susține eforturile formatului Normand și, de asemenea, negocierile trilaterale în cadrul acordurilor de la Minsk.

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a declarat pe 10 noiembrie, că drept reacție la „alegerile” din RPL și RPD vor apărea noi sancțiuni internaționale împotriva Rusiei. Polonia a îndemnat Uniunea Europeană să introducă sancțiuni împotriva organizatorilor „alegerilor” din Donbasul ocupat.

Anterior, partea ucraineană din Grupul Trilateral a numit nule din punct de vedere juridic viitoarele rezultate ale „alegerilor” din Donbasul ocupat. O declarație în numele întregului grup a fost publicată de reprezentanta Ucrainei în Grupul de contact Trilateral, Irina Gerashchenko.

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a îndemat cetățenii care locuiesc pe teritoriile ocupate ale autoproclamatelor Republici Donetsk și Luhansk să nu participe la votare în ziua de 11 noiembrie.

Pe 11 noiembrie în Donbasul ocupat au început „alegerile” căpeteniilor și a „deputaților”. Pentru funcția de conducător al RPD au pretins cinci candidați: președintele interimar al RPD Denis Pușilin, judecătorul Elena Șișkina, Roman Hramenkov, fostul „viceministru al educației al republicii”, Vladimir Medvedev și directorul Muzeului Veteranilor din Afganistan, Roman Evstifeev.

Pentru posturile de „deputați” în RPD au pretins reprezentanți ai mișcărilor „Republica Donetsk” și „Donbasul liber”. În funcția de conducător al RPL candidează patru concurenți: președintele interimar al RPL Leonid Pasecinic, președintele Uniunii lucrătorilor din învățământ, Oleg Covali, președinta oficiului teritorial al mișcării „Uniunea economică din Lughansk”, Ludmila Rusnac, președinta sindicatului salariaților din transportul feroviar al RPL, Natalia Sergun.

Pentru posturile de „deputați” în RPL au pretins reprezentanți ai mișcării „Pace Legansk-ului” și „Uniunea economică din Lugansk”.

Anterior, șeful Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Alexandr Turcinov, a declarat că toți organizatorii alegerilor din autoproclamatele republici din Donbas vor fi trași la răspundere penală. Iar șeful adjunct al ministerului teritoriilor ocupate, Gheorghi Tuka, a menționat că vor răspunde și cei care vor veni să voteze.

Statele Unite au îndemnat locuitorii de pe teritoriile ocupat din Donbas să boicoteze așa-numitele „alegeri” în autoproclamatele RPD și RPL, deoarece acestea nu corespund acordurilor de la Minsk și legislației ucrainene.

Foto: REUTERS/Alexander Ermochenko