„Naftogaz” a obținut câștig în procesul împotriva Rusiei privind activele pierdute în urma anexării Crimeii

Arbitrajul de la Haga a dat câștig de cauză companiei ucrainene „Naftogaz” împotriva Federației Ruse, proces în legătură cu activele pierdute de Ucraina după anexarea Crimeii. Anunțul a fost făcut de șeful Consiliului de administrare, Andrei Kobolev.

Suma câștigată încă nu a fost precizată și urmează a fi anunțată în timpul apropiat. „Naftogaz” a cerut Rusiei despăgubiri în sumă de 5 miliarde de dolari.

„Naftogaz a primit decizia Arbitrajului în orașul Haga, unde a fost abordată problema activelor pierdute în Crimeea. Decizia a fost luată în favoarea noastră. Noi am reușit să dovedim că Rusia, ca stat, este vinovată de pierderea activelor noastre în Crimeea și trebuie să răspundă”, a declarat Andrei Kobolev.

Ca urmare a anexării Crimeii, „Naftogaz” a pierdut în peninsulă infrastructura pentru extragerea și transportarea de gaze și petrol, în special platformele de foraj pe coasta Mării Negre, stațiile de compresoare și alte stații din zonă. „Autoritățile” anexate Crimeii au „naționalizat” imediat după anexare aceste bunuri.

Curtea de arbitraj de la Haga a obligat Federația Rusă să compenseze pierderile unor companii ucrainene, cauzate în urma anexării. Rusia a fost declarată responsabilă pentru încălcarea drepturilor investitorilor ucraineni începând cu 21 martie 2014, când Vladimir Putin a semnat un decret cu privire la anexarea Crimeii. Rusia a fost acționată în judecată de către 18 companii ucrainene și o persoană fizică.

La 12 septembrie 2018, a fost făcută publică decizia Curții de Apel de la Kiev de a pune sub sechestru acțiunile filialelor băncilor rusești din Ucraina: „VTB”, „Prominvestbank” și „Sberbank”, pentru a pune în aplicare decizia Arbitrajului de la Haga cu privire la cazul fostului președinte al „PrivatBank” și alte companii ucrainene, care au pierdut activele în rezultatul anexării Crimeii. Prin urmare, „Vnesheconombank”, o bancă de stat din Rusia, a intentat un proces împotriva Ucrainei la Arbitrajul din Stockholm din cauza exproprierii activelor.

La 29 ianuarie 2019, Curtea Supremă a permis companiilor „Privat Group” să confiște proprietatea băncilor rusești de stat din Ucraina.

Sursa: Hromadske


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Reporter

    Rusia lui Putin nu recunoaște deciziile Arbitrajul de la Haga! Așa că nu va plăti, nici 5 miliarde de dolari și nici măcar un cent. Altă chestie, că asta va contribui la prelungurea și poate înăsprirea sancțiunilor, dar asta este altă zeamă de pește.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *