Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Motivul pentru care învestirea noii…

Motivul pentru care învestirea noii Comisii Europene ar putea fi întârziată

Posibilitatea ca noua Comisie Europeană să își înceapă activitatea la 1 noiembrie este pusă sub semnul întrebării, în urma respingerii comisarilor-desemnați din partea Franței, României și Ungariei, au transmis surse europene citate de AFP.

„Nu este posibil (…) Timpul este probabil prea scurt”, afirmă liderul unui grup politic din Parlamentul European (PE), conform Agerpres.

Conform calendarului stabilit, votul de confirmare al Parlamentului European pentru componenţa noii Comisii Europene este prevăzut pentru 23 octombrie, în timpul sesiunii plenare de la Strasbourg.

Candidaţii român şi ungar, Rovana Plumb şi Laszlo Trocsanyi, au fost respinşi de Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) a PE din cauza suspiciunilor privind posibile conflicte de interese.

Candidata franceză, Sylvie Goulard, audiată joi pentru a doua oară de cele două comisii de specialitate din PE asociate portofoliului ei nu a reuşit nici de această dată să convingă eurodeputaţii, ea fiind respinsă cu 29 de voturi pentru şi 82 împotrivă.

Candidatura sa a fost marcată de suspiciuni privind integritatea în contextul investigaţiilor aflate în desfăşurare împotriva ei pentru presupuse angajări fictive la biroul ei de eurodeputat şi a activităţii pe care a desfăşurat-o pentru un think-tank american în timp ce era de asemenea eurodeputat.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a dramatizat situaţia după respingerea lui Sylvie Goulard, el vorbind despre „o criză politică” în instituţiile europene.

În prezent „calendarul este în principal în mâinile celor trei ţări membre pentru a propune candidaţi şi în cele ale Parlamentului European” pentru a organiza audierile, a declarat, potrivit AFP, purtătoarea de cuvânt comunitară Mina Andreeva.

Va trebui aşadar ca până la sfârşitul lunii, guvernele francez, român şi ungar să propună noi nume, ca acestea să fie validate de Ursula von der Leyen, să le fie examinate declaraţiile de interese, să se pregătească pentru audieri începând prin răspunsuri la întrebări scrise, apoi să se desfăşoare audierile în comisiile de specialitate ale PE, cu posibilitatea ca în cazul în care acestea nu sunt concludente să existe timp şi pentru răspunsuri în scris suplimentare şi eventual pentru o a doua audiere, explică agenţia franceză de presă.

În opinia unei surse din PE, dacă totuşi săptămâna viitoare vor fi stabilite numele celor trei comisari, actualul calendar ar putea fi totuşi respectat, cu condiţia ca portofoliile alocate lor să nu sufere schimbări şi întrebările să fie deja pregătite.

Situația este îngreunată și de demiterea guvernului român prin moțiune de cenzură, afirmă AFP.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat miercuri că Dan Nica, nominalizat pentru postul de comisar european după respingerea Rovanei Plumb, nu a fost la rândul său respins de Comisia Europeană.

Preşedinta aleasă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat joi despre completarea echipei sale că trebuie ″să accelerăm procesul astfel încât Europa să poată acţiona rapid″⁣ în contextul numeroaselor provocări cu care se confruntă blocul comunitar, adăugând însă că ″toţi cei implicaţi în proces au nevoie de suficient timp pentru a aborda următorii paşi cu atenţie″⁣.

În cazul unei amânării a învestirii noii Comisii Europene, actualul executiv comunitar condus de Jean-Claude Juncker va gestiona cu titlu interimar afacerile curente, situaţie care a mai existat de trei ori în trecut.

e pildă, Comisia Barroso II, care trebuia învestită la sfârşitul anului 2009, şi-a început activitatea abia în februarie 2010, motivul întârzierii fiind atunci laboriosul proces de validare a Tratatului de la Lisabona.

Sursa: Agerpres