Monica Macovei: „UE nu va sări ca o uniune să ne apere de Rusia”

„România – țară generatoare și consumatoare de securitate, ar trebui să fie mai responsabilă în politica externă”, spune europarlamentarul Monica Macovei, președintele Comisiei parlamentare de cooperare UE – Moldova.

Cu privire la securitate, Monica Macovei a spus că relația de colaborare a României ar trebui să fie directă cu SUA, mai exact cu Republicanii, și să nu trecă printr-o axă București – Berlin- Washington sau București – Londra – Washington. „UE nu va sări ca o uniune să ne apere de Rusia”, dând exemplu Franței, și a celor două Mistral-uri vândute Federației Ruse. „Parteneriatul strategic cu SUA, pe lângă cel de apărare, mai are și cel de investiție, pe care îl vrem, și de cercetare, care în SUA este la mare preț”, a menționat Monica Macovei.

„Avantajul este că România este o țară generatoare de securitate comparativ cu țările baltice, care sunt doar consumatoare, iar americanii le asigură securitatea. Poziția geopolitică a României favorizează acest aspect, iar politica externă ar trebui să dea dovadă de mai multă responsabilitate”, a spus europarlamentarul român.

Din interiorul UE, Monica Macovei a spus că nu se mai merge spre o „uniune politică”, ci spre dezbinarea acesteia. În acest context, Monica Macovei a vorbit despre cazul Greciei, care timp de 8 ani a furnizat date false Comisiei Europene, primind împrumuturi pentru care nici nu prevedeau un program de rambursare realizabil. „Grecia a mințit UE, iar Comisia Europeană știa că Grecia trimite date false și nu avea cum să susțină zona Euro”, susține Macovei.

Totodată, europarlamentarul a spus că România ar trebui să fie mai lucidă. Cu referire la proiectul de lege privind alegerile locale din România, Monica Macovei ar dori să propună un sistem de votare care să favorizeze și dreptul de decizie a persoanelor plecate la muncă în străinătate. De asemenea, Monica Macovei ar vrea să-i atragă pe cetățenii plecați să investească în România, să creeze locuri de muncă pentru tinerii cu diplome obținute în universitățile de elită, și să promoveze o imagine stabilă a României. „Numai diaspora poate schimba România. Dacă ar veni un milion să investească în România, atunci cu siguranță se va produce schimbarea. Doi în doi ani și schimbăm”, a subliniat Monica Macovei.

Corupția este handicapul României în conglomeratul celor 28 de țări europene, a menționat europarlamentarul. „Credeți-mă, lumea din Guvern urăște DNA-ul, chiar și PNL-iștii care în mod oficial susțin acțiunile DNA-ului, în realitate și ei sunt împotrivă pentru că sunt anchetați”, și PSD-ul, și UDMR-ul, toată lumea”. Cu referire la anchetarea premierului Victor Ponta și imunitatea politicienilor anchetați, Monica Macovei a spus că DNA-ul a ajuns atât de sus, încât majoritatea celora care mai credeau că există o ieșire din fața justiției vor face “unire” politică pentru a complota împotriva instituției și acțiunelor acesteia. “Vara aceasta vor face ceva, vor suspenda justiția, vor modifica legile, vor schimba oameni…”. Aceste declarații făcute de europarlamentarului Monica Macovei au avut loc în contextului dialogului cu diaspora românească de la Paris.

Alla Tofan


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *