Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Moment istoric. Biserica Ortodoxă din…

Moment istoric. Biserica Ortodoxă din Ucraina a ieşit de sub „tutela” celei ruse. Putin ameninţa cu incidente sângeroase

Patriarhul ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului a semnat sâmbătă decretul privind acordarea autocefaliei Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, această acţiune de separare de Biserica Ortodoxă Rusă fiind considerată drept vitală de liderii ucraineni pentru securitatea ţării lor, scrie mediafax.ro.

Decretul de acordare a autocefaliei a fost semnat de patriarhul ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului cu ocazia unei ceremonii care s-a desfăşurat la Biserica Sfântul Gheorghe din Istanbul. La ceremonie au participat şi mitropolitul Epifaniy al Ucrainei, dar şi preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, informează Reuters.

Acum o lună, Biserica Ortodoxă a Ucrainei l-a ales drept conducător pe mitropolitul Epifaniy, 39 de ani, acţiune comparată de Poroşenko cu referendumul din 1991 privind independenţa Ucrainei faţă de Uniunea Sovietică.

Biserica Ortodoxă din Ucraina a fost subordonată timp de mai multe secole Patriarhiei Moscovei. Biserica Ortodoxă Rusă a transmis că nu acceptă autocefalia Bisericii Ortodoxe din Ucraina.

Liderii de la Kiev susţin că bisericile subordonate Moscovei fac propagandă în favoarea Kremlinului şi sprijină separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei. Aceste acuzaţii sunt însă negate vehement de reprezentanţii bisericilor subordonate Patriarhiei Ruse.

Rusia se opune autocefaliei Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, comparând această separare cu Marea Schismă din 1054, eveniment în urma căruia lumea creştină a fost împărţită în două ramuri, catolică şi ortodoxă. Preşedintele rus Vladimir Putin chiar a avertizat asupra posibilităţii izbucnirii unor incidente sângeroase din cauza separării Bisericii Ortodoxe a Ucrainei de cea rusă.