Ministrul de externe olandez a demisionat după ce a recunoscut că a mințit

Ministrul de externe al Olandei, Halbe Zijlstra, a demisionat luni, 12 februarie, după ce a recunoscut că a mințit despre participarea sa la o întâlnire cu președintele rus Vladimir Putin, în 2006, informează presa internațională. Acesta a declarat că urmare a acestei dezvăluiri„credibilitatea lui a fost atât de mult afectată, încât e imposibil să rămână în funcția de ministru”. 

La începutul săptămânii curente, ministrul Zijlstra a recunoscut în fața presei că a mințit atunci când a declarat că a participat la întâlnirea din 2006 cu Vladimir Putin, pe când nu era implicat în viața politică.  Despre această întâlnire, care, de fapt, nu a avut loc, Zijlstra a vorbit de mai multe ori, în calitate de politician. Cu referire la discuția din 2006 cu Putin, ministrul olandez avertiza despre riscurile agresiunii rusești, declarând că Putin a favorizat un plan de expansiune regională pentru o „Rusia mai mare” care să includă Republica Belarus, Ucraina, Statele Baltice și, eventual, Kazahstanul.

În această săptămână însă, ministrul de externe a spus că, de fapt, el nu a fost prezent la acea  întâlnire și că știe detalii din alte surse. „Am vrut să spun această informație într-un mod convingător, fără a-mi dezvălui sursa… N-ar fi trebuit să o fac. Îmi pare rău”, a recunoscut ministrul în fața parlamentarilor.

Demisia politicianului are loc în ajunul vizitei sale la Moscova, din 14 februarie, când urma să se întâlnească cu omologul său rus, Serghei Lavrov.

Ambasada Rusiei a calificat acțiunile lui Zijlstra drept un exemplu de „fake news” împotriva Rusiei. Astfel de acuzații „sunt destinate doar răspândirii unor percepții false ale intențiilor Rusiei”, se arată în declarația ambasadei ruse.

Cazul a generat glume în spațiul virtual, unde sunt publicate fotografii în care politicianul apare la diferite evenimente la care nu a participat.

Imaginile sunt partajate sub tag-ul hashtagul #HalbeWasErbij (Halbe a fost acolo).

Surse: euronews.com, dw.com
Foto: picture-alliance/dpa/S. Stache

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Reporter

    Da la câte ori minte Plahotniuc la noi a-r trebui să-și deie demisia în fiecare zi de dimineață din funcția de coordonator! Da după prânz să se restabilească, că alt coordonator chiar n-avem!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *