Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ministerul de Externe ucrainean: "Rusia…

Ministerul de Externe ucrainean: „Rusia a vrut să-i omoare pe cei doi soldaţi ruşi reţinuţi de Ucraina”

Ministrul de Externe ucrainean, Pavlo Klimkin, a declarat că Federaţia Rusă a încercat să-i omoare pe cei doi soldaţi ruşi capturaţi de forţele ucrinene. Şeful diplomaţii de la Kiev a făcut aceste declaraţii la Bruxelles după o şedinţe comună UE-Ucraina, transmite agenţia de ştiri Reuters. Klimkin nu a oferit alte detalii ce ar dezvălui cum s-ar fi derulat această tentativă de omor.

Amintim că sâmbătă 16 mai, soldaţii ucraineni au luat ostatici doi soldaţi ruşi ce aparţin forţelor cu destinaţie specială din oraşul oraşul Togliatti, în regiunea Samara (centru), din Rusia. Un purtător de cuvânt militar ucrainean, Andrii Lîsenko, a anunţat duminică faptul că doi militari ruşi au fost capturaţi de către Batalionul Aidar, de voluntari, la Sciastia, în regiunea Lugansk. Luni, 18 mai, serviciile secrete ucrainene (SBU), au făcut publică o înregistrare video, în care un ostatec pe patul spitalului recunoştea că face parte din aşa zisul „spetnaz” al serviciului de spionaj al armatei ruseşti.

Iniţial, Moscova a negat că cei doi ostatici ar fi soldaţi ai forţelor armate ruse. Apoi un oficial din armata rusă a confirmat că cei doi bărbaţi ar fi făcut parte din forţele speciale ale armatei ruse, dar că nu s-ar mai afla în serviciu, fiind demobilizaţi. La rândul lor separatiştii proruşi, după ce au luat o pauză de trei zile, au anunţat că cei doi ar fi voluntari ce făceau parte din miliţia militară şi au fost reţinuţi, nu în timpul unei acţiuni militare, aşa cum afirmă Kievul, dar în timp ce păzeau un post la hotarul confruntărilor.

Totodată, chiar dacă militarii ruşi s-au dezis de cei doi soldaţi, aceştia cer ca Ucraina să-i cedeze pe cetăţenii său. La rândul său Kievul a declarat că aceşti doi militari nu vor face parte din schimburile reciproce de ostateci, dar vor fi judecaţi pentru terorism.

Ucraina, Occidentul şi NATO a acuzat în mod repetat faptul că trupe naţionale ruseşti sunt mobilizate în regiunile Doneţk şi Lugansk. Anul trecut, autorităţile de la Kiev au postat o înregistrare video în care apăreau paraşutişti capturaţi în regiune.

sursa foto: unian.ua