Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Mihail Saakaşvili, numit consilier al…

Mihail Saakaşvili, numit consilier al lui Petro Poroşenko

Mihail Saakaşvili, fostul şef de stat georgian (în perioada 2004-2013), a fost numit de către preşedintele ucrainean Petro Poroşenko la conducerea Consiliului consultativ internaţional pentru reforme, organism care va urma să elaboreze propuneri pentru implementarea de reforme în Ucraina, relatează Interfax Ucraina.

Petro Poroşenko a semnat un decret privind formarea unui Consiliu consultativ care va fi format din experţi străini şi va fi însărcinat cu elaborarea de propuneri şi recomandări pentru adoptarea şi implementarea de reforme în Ucraina.

Mihail Saakaşvili, un avocat care a studiat în Statele Unite, a venit la putere în Georgia în urma „revoluţiei trandafirilor”, o mobilizare populară care a dus la îndepărtarea de la putere a fostului preşedinte şi ministru sovietic de Externe Eduard Şevarnadze şi a conferit acestei ţări din Caucaz o perspectivă prooccidentală, europeană şi atlantică.

Dar popularitatea sa s-a erodat în timp, din cauza unor acuzaţii de abatere de la normele democratice, dificultăţilor economice şi războiului cu Rusia din 2008. Mihail Saakaşvili a fost preşedinte al Georgiei în perioada 2004-2013.