Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Mihail Saakașvili a fost reținut…

Mihail Saakașvili a fost reținut la Kiev

Fostul președinte al Georgiei, fostul guvernator al regiunii Odessa și liderul partidului „Mișcarea noilor forțe”, Mihail Saakașvili, a fost reținut la Kiev, a scris pe pagina sa de Facebook parlamentarul ucrainean, Iurii Derevyanko, relatează Novaya Gazeta.

Înainte de reținere, oamenii legii din Ucraina au efectuat percheziții în casa fostului președinte. În timpul acestor acțiuni, Saakașvili a urcat pe acoperișul casei, amenințând că se va arunca în gol. Cu toate acestea, forțele de ordine l-au scos forțat din apartament și l-au urcat într-o mașină. Între timp, zeci de oameni au protestat împotriva acțiunilor organelor de drept. Mai mult, unii manifestanți s-au încăierat cu oamenii legii din Ucraina.

UPDATE:  Mihail Saakașvili a fost eliberat din microbuzul în care a stat aproape patru ore, după confruntări între forțele de ordine și susținătorii săi.

„Oligarhii în frunte cu Poroșenko vor să mă aresteze, pentru că lupt cu ei și corupția din această țară. Sunt gata să-mi dau viața pentru eliberarea Ucrainei de Poroșenko și banda sa. Ieșiți în stradă. Să luptăm împreună și să ne apărăm țara. Armata și poliția sunt de partea noastră. Să nu ne fie frică. Suntem milioane. Suntem foarte puternici”, a declarat Saakașvili după ce a ieșit din microbuz.

Menționăm că la 26 iulie curent, autoritățile din Ucraina au anulat cetățenia ucraineană a lui Saakașvili. De asemenea, în decembrie 2015, Georgia, pe care a condus-o politicianul, l-a lipsit și de cetățenia sa.

Ulterior, politicianul, înconjurat de susținători, a trecut pe teritoriul Ucrainei printr-un cordon de militari de pe granița ucraineano-poloneză. Mai târziu, Saakașvili a solicitat azil politic, dar autoritățile ucrainene au refuzat să îi acorde statutul de refugiat. În același timp, serviciul de migrație al țării i-a permis să rămână în țară până în decembrie.