Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Mesajul șefei diplomației europene de…

Mesajul șefei diplomației europene de Ziua Mondială a Libertății Presei

Federica Mogherini, on the right, and Johannes Hahn

Uniunea Europeană face un apel, de Ziua Mondială a Libertăţii Presei, la măsuri la nivel global pentru îmbunătăţirea siguranţei jurnaliştilor, deoarece atacurile împotriva mass-media şi a profesioniştilor săi reprezintă atentate „la adresa democraţiei şi a libertăţii tuturor”.

„Atacurile împotriva mass-media şi a jurnaliştilor reprezintă atacuri la adresa democraţiei şi a libertăţii tuturor. Aducem un omagiu tuturor jurnaliştilor din Europa şi din întreaga lume care şi-au pierdut viaţa în timp ce îşi exercitau profesia. Facem apel către toate statele să condamne violenţa împotriva jurnaliştilor, să ia măsuri pentru a îmbunătăţi siguranţa lor, acordând o atenţie deosebită femeilor care practică această meserie, şi să aducă în faţa justiţiei autorii şi instigatorii unor astfel de acte de violenţă”, a transmis, într-un comunicat de presă, şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, de Ziua Mondială a Libertăţii Presei, care este marcată în fiecare an la 3 mai.

Ea a reamintit totodată că „Uniunea Europeană se întemeiază pe valori precum democraţia, drepturile omului şi statul de drept, precum şi pe libertatea şi pluralismul mijloacelor de informare în masă”.

„Libertatea presei joacă un rol esenţial în promovarea bunei guvernanţe, a transparenţei şi a responsabilităţii. Jurnalismul independent este un element vital pentru a trage la răspundere statele şi pentru monitorizarea proceselor democratice. Sursele media libere, diverse şi independente, atât online, cât şi offline, constituie pilonii unei societăţi pluraliste şi deschise şi poartă marea responsabilitate de a garanta publicarea unor ştiri verificate şi corecte”, a subliniat Mogherini.

„Vom condamna în mod sistematic orice act de violenţă împotriva jurnaliştilor şi ne vom opune, atât în cadrul contactelor bilaterale cu ţările terţe, cât şi în cadrul forurilor multilaterale şi regionale, oricărui act legislativ, oricărei reglementări sau presiuni politice care limitează libertatea de exprimare. Vom lua măsuri concrete pentru a preveni atacurile împotriva jurnaliştilor şi a bloggerilor şi pentru a răspunde la acestea, inclusiv acordând ajutor de urgenţă pentru protecţia apărătorilor drepturilor omului aflaţi în situaţii de risc major, câteodată prin relocarea acestora”, a adăugat Federica Mogherini.

Aceasta a reafirmat „hotărârea UE de a proteja şi promova în continuare libertatea de opinie şi libertatea de exprimare ca drepturi care trebuie să poată fi exercitate oriunde şi de către oricine, pe baza principiilor egalităţii, nediscriminării şi universalităţii, prin orice mijloace de comunicare, în interiorul graniţelor noastre şi dincolo de ele”.