Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Marș de protest la Londra…

Marș de protest la Londra după victoria lui Boris Johnson: „Nu e premierul meu”

Protesters demonstrate at Downing Street following the result of the general election in London, Britain, December 13, 2019. REUTERS/Lisi Niesner

Sute de protestatari zgomotoşi au mărşăluit vineri prin centrul Londrei pentru a protesta împotriva rezultatului alegerilor din Marea Britanie, strigând „Boris Johnson nu e premierul meu” şi „Boris, Boris, Boris: Afară, afară, afară”, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Protestatarii, afişând pancarte pe care se putea citi „Să sfidăm conducerea conservatoare” şi „Refugiaţii sunt bineveniţi”, au mărşăluit rapid de la reşedinţa premierului din Downing Street şi până în Trafalgar Square şi mai departe spre cartierul teatrelor, blocând traficul şi sub supravegherea unor masive dispozitive de poliţie.

Totodată, premierul britanic Boris Johnson le-a transmis vineri alegătorilor că, în urma scrutinului legislativ pe care l-a câştigat categoric, doreşte să construiască un „guvern al poporului” şi să se vindece rănile provocate de diviziunile pe tema Brexitului, promiţând totodată că acesta din urmă se va realiza aşa cum a promis, la 31 ianuarie 2020, iar relaţia pe care o doreşte cu UE să fie una de „prieteni şi suverani egali”.

„Îndemn cu sinceritate pe toată lumea, indiferent din ce parte ar fi, după 3 ani şi jumătate (de la referendumul privind Brexitul – n. red.) (…) să se unească şi să lase să înceapă vindecarea”, a spus Johnson, citat de Reuters, în discursul rostit în faţa reşedinţei de la Downing Street 10 după ce a fost reînvestit premier.

Partidul său a obţinut, în urma alegerilor legislative desfăşurate joi, 365 din cele 650 de mandate ale Camerei Comunelor, conform rezultatelor finale, cu 48 mai multe faţă de precedentul legislativ, o majoritate confortabilă care nu ar mai trebui să-i pună probleme în realizarea efectivă a Brexitului la 31 ianuarie, după amânări succesive decise de precedentul legislativ în care laburiştii, conservatorii pro-europeni şi liberal-democraţii au împiedicat votarea oricărui acord de retragere din UE.

Ce urmează?

Pentru ca Brexitul să fie efectiv la această dată, Camera Comunelor, care-şi reia activitatea pe 19 decembrie, trebuie să voteze acordul privind Brexitul încheiat de Boris Johnson cu UE. Urmează apoi o perioadă de tranziţie până la finele anului viitor, timp în care Londra trebuie să negocieze cu Bruxelles-ul un acord comercial şi termenii viitoarei lor relaţii. Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen crede însă că acest termen este „foarte ambiţios”, dar ea s-a declarat „gata să lucreze” imediat după Brexit în vederea unei relaţii „pe cât de apropiată posibil” între cele două părţi.