Lukașenko a eliberat din închisoare șase opozanți înainte de alegeri

Președintele belarus Alexandr Lukașenko a eliberat din închisoare șase lideri ai opoziției – considerați ultimii deținuți politici din această republică fost sovietică – la mai puțin de două luni înainte de alegerile prezidențiale stabilite pentru luna octombrie, a anunțat sâmbătă președinția, relatează AFP, citată de agerpres.ro.
Printre adversarii politici eliberați se numără și Mikola Statkevici, un fost candidat la președinție aflat în închisoare din 2010. Soția acestuia a confirmat pentru AFP că a fost pus în libertate și că urma să sosească sâmbătă seara la Minsk.

Decizia surpriză de eliberare a celor șase deținuți politici are loc în condițiile în care Lukașenko, la putere din 1994, dorește să obțină cel de-al cincilea mandat în fruntea țării în alegerile stabilite pentru 11 octombrie.

Lukașenko este considerat de mulți observatori și apărători ai drepturilor omului ca fiind un lider autoritar care nu respectă libertățile în țara sa. Președintele, în vârstă de 60 de ani, a obținut cel de-al patrulea mandat în 2010, într-un scrutin marcat de reprimarea violentă a opoziției care a denunțat fraude în alegeri.

sursa: agerpres.ro


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *