Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Lukașenko a eliberat din închisoare…

Lukașenko a eliberat din închisoare șase opozanți înainte de alegeri

Președintele belarus Alexandr Lukașenko a eliberat din închisoare șase lideri ai opoziției – considerați ultimii deținuți politici din această republică fost sovietică – la mai puțin de două luni înainte de alegerile prezidențiale stabilite pentru luna octombrie, a anunțat sâmbătă președinția, relatează AFP, citată de agerpres.ro.
Printre adversarii politici eliberați se numără și Mikola Statkevici, un fost candidat la președinție aflat în închisoare din 2010. Soția acestuia a confirmat pentru AFP că a fost pus în libertate și că urma să sosească sâmbătă seara la Minsk.

Decizia surpriză de eliberare a celor șase deținuți politici are loc în condițiile în care Lukașenko, la putere din 1994, dorește să obțină cel de-al cincilea mandat în fruntea țării în alegerile stabilite pentru 11 octombrie.

Lukașenko este considerat de mulți observatori și apărători ai drepturilor omului ca fiind un lider autoritar care nu respectă libertățile în țara sa. Președintele, în vârstă de 60 de ani, a obținut cel de-al patrulea mandat în 2010, într-un scrutin marcat de reprimarea violentă a opoziției care a denunțat fraude în alegeri.

sursa: agerpres.ro