Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Lovitură pentru Rusia. Sud-coreeanul Kim…

Lovitură pentru Rusia. Sud-coreeanul Kim Jong Yang, ales preşedinte al Interpol

Foto: scmp.com

Sud-coreeanul Kim Jong Yang a fost ales în calitate de președinte al Interpol pentru un mandat de doi ani, învingându-l astfel pe contracandidatul său din Rusia, Aleksandr Prokopciuk.

Candidatura generalului Prokopchuk la șefia Interpolt a trezit îngrijorarea mai multor delegații ale Interpol cu privire la posibilitatea Federației Ruse de a exploata puterea Interpolului și de a transforma această organizație într-o unealtă a Kremlinului, scrie Reuters .

Totodată, mai mulți senatori americani au menționat că Rusia abuzează de Interpol pentru a-și hărțui oponenții politici, disidenții și jurnaliștii. La rândul său, Kremlinul a negat acuzațiile și a declarat că opoziția grupului de senatori față de candidatul Federației Ruse reprezintă o ingerință în alegeri.

Contactat de ZdG, șeful adjunct al Centrului cooperare polițienească internațională, Pavel Postolachi, ne-a comunicat să revenim cu un apel peste 10 minute. Ulterior, acesta nu a mai răspuns la telefon pentru a ne spune pentru cine a votat delegația R. Moldova.

Kim Jong Yang a fost ales președinte al Interpol în cadrul celei de-a 87-a sesiune a Adunării Generale care are loc la Dubai în perioada 18-21 noiembrie și la care participă aproximativ 1 000 de înalți oficiali din 180 de țări.

Fostul președinte al Interpol, Meng, și-a prezentat demisia la începutul lunii octombrie curent, după ce a fost arestat preventiv în China, fiind investigat de Biroul chinez anticorupţie.