Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Un depozit de…

LIVE TEXT Un depozit de muniții din regiunea Belgorod din Federația Rusă este în flăcări. Război în Ucraina, ziua 176

Sunt 176 de zile de când armata rusă bombardează sudul și estul Ucrainei. Joi dimineața, rușii au lovit regiunea Harkov. Potrivit șefului administrației militare a regiunii, Oleg Sinegubov, un om a murit, iar 18 oameni, printre care doi copii, au fost răniți. Rușii au bombardat două raioane din regiunea Dnepropetrovsk: o femeie în vârstă de 57 de ani a fost rănită, anunță autoritățile locale.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Joi, 18 august:

UPDATE 22:00 Un incendiu a izbucnit într-un depozit de muniții din regiunea Belgorod, în seara zilei de joi. Evacuarea a început în mai multe sate, a anunțat guvernatorul regiunii Vyacheslav Gladkov.

„Un depozit cu muniție a luat foc în apropierea satului Timonovo, districtul Valuysky. Conform ultimelor date, nu sunt victime sau răniți. Șeful raionului îi duce pe locuitorii satelor Timonovo și Solokhi la o distanță sigură”, a scris Gladkov.

Potrivit acestuia, la fața locului lucrează deja serviciile operaționale, cauza incendiului urmând a fi stabilită ulterior.

UPDATE 20:45 Orice potențială deteriorare a centralei nucleare din Zaporojie ar fi o „sinucidere”, a declarat joi secretarul general al Națiunilor Unite, António Guterres, după ce s-a întâlnit cu președintele Volodymyr Zelensky la Lviv.

Guterres a cerut ca zona să fie „demilitarizată” și a declarat că este nevoie urgentă de un acord pentru „a restabili Zaporojie ca infrastructură pur civilă și pentru a asigura siguranța zonei”.

„Trebuie să spunem lucrurilor pe nume – orice potențială deteriorare a Zaporojie este o sinucidere”, a declarat Guterres.

„În strânsă legătură cu AIEA (Agenția Internațională pentru Energie Atomică), Secretariatul ONU a evaluat că avem în Ucraina capacitatea logistică și de securitate pentru a sprijini orice misiune a AIEA la centrala nucleară Zaporojie, cu condiția ca atât Rusia, cât și Ucraina să fie de acord”, a declarat Guterres.

„Nu trebuie să cruțăm niciun efort pentru a ne asigura că instalațiile centralei sau împrejurimile acesteia nu sunt ținta unor operațiuni militare. Echipamentele și personalul militar trebuie să fie retrase din centrală”, potrivit declarației.

„Trebuie evitată desfășurarea, în continuare, de forțe sau echipamente la fața locului. Zona trebuie să fie demilitarizată”, a declarat Guterres.

UPDATE 18:55 Rusia a anunţat joi că ar putea închide centrala Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, după ce a fost bombardată, pe linia frontului din Ucraina, o mişcare care conform Kievului ar creşte riscul unei catastrofe nucleare acolo, scrie Reuters.

Moscova a respins, de asemenea, apelurile internaționale pentru o zonă demilitarizată în jurul centralei nucleare Zaporojie, pe care a confiscat-o la începutul războiului și care este încă operată de ingineri ucraineni, sub ocupația rusă.

Președintele ucrainean Volodymr Zelenskiy, care a discutat despre situația de la centrală cu secretarul general al ONU Antonio Guterres în cadrul unei întrevederi care a avut loc la Lviv a cerut Națiunilor Unite să se asigure că centrală este demilitarizată și protejată.

„Această teroare deliberată din partea agresorului poate avea consecințe catastrofale globale pentru întreaga lume”, a scris Zelenskiy pe Telegram, acuzând Rusia de „șantaj nuclear” la centrală.

Centrala electrică se află pe malul de sud controlat de ruși a unui rezervor imens. Forțele ucrainene dețin malul de nord. În ultimele zile s-au înregistrat mai multe incidente de bombardare, ambele părți dând vina una pe cealaltă.

Ucraina acuză, de asemenea, Rusia că folosește centrala ca scut pentru forțele sale de a lansa lovituri peste lacul de acumulare asupra orașelor stăpânite de Kiev, ceea ce Moscova neagă.

Mai multe state și ONU au cerut Moscovei să permită intrarea inspectorilor internaționali.

UPDATE 16:01 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, și președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, s-au întâlnit la Lvov, transmite RBC.

După întâlnirea liderilor celor două țări, urmează să înceapă discuțiile cu participarea secretarului general al ONU, António Guterres.

UPDATE 14:15 În după-amiaza zilei de 18 august, trupele ruse au bombardat orașul Nikolaev: un om a murit, doi au fost răniți, anunță primarul orașului, Alexandr Senkevici.

UPDATE 13:13 Două avioane de vânătoare ruseşti sunt suspectate că au încălcat spaţiul aerian finlandez joi, a anunţat Ministerul Apărării de la Helsinki, în contextul în care statul nordic a început, împreună cu Suedia, procesul de aderare la NATO, potrivit Agerpres.

„Două avioane de vânătoare ruseşti MIG-31 sunt suspectate că au violat spaţiul aerian finlandez în Golful Finlandei, în largul Porvoo”, a anunţat ministerul într-un comunicat.

Forţele aeriene finlandeze au ridicat de la sol un aparat de zbor pentru a identifica avioanele, a precizat ministerul, adăugând că gărzile de frontieră finlandeze au declanşat „o anchetă preliminară”.

Incidentul a avut loc la 09.40 dimineaţă (06.40 GMT) şi a durat circa două minute, în condiţiile în care avioanele de vânătoare au zburat spre vest circa un kilometru, a precizat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării finlandez pentru AFP.

În condiţiile în care are o graniţă de 1.300 km cu Rusia şi este în mod tradiţional nealiniată din punct de vedere militar, Finlanda a trecut printr-un punct de cotitură istoric în luna mai, când şi-a depus, împreună cu Suedia, cererea de aderare la NATO, după invadarea Ucrainei de către Rusia la sfârşitul lunii februarie.

Serviciul finlandez de siguranţă internă (SUPO) a avertizat în mai că „Rusia vrea” să influenţeze procesul de aderare al Finlandei la NATO şi că „diverse tentative de a face acest lucru sunt de prevăzut”.

UPDATE 10:41 Ministerul rus al Apărării confirmă loviturile de „înaltă precizie” asupra a două cămine din Harkov pe 17 și 18 august. Despre asta a anunțat Igor Konașenkov, reprezentant al Ministerului rus al Apărării. Potrivit Moscovei, în acele cămine se aflau „mercenari străini”.

Pe 17 și 18 august, Rusia a lansat atacuri cu rachete asupra Harkovului. Miercuri seara, în urma unui atac al armatei ruse, 7 persoane au murit sub dărâmăturile unui cămin.

Joi dimineață, un alt cămin a fost lovit. Preliminar, o persoană a murit și alte 18 au fost rănite.

UPDATE 8:55 Armata ucraineană afirmă că, în ultima zi, trupele de invazie au pierdut 200 de soldați, 3 tancuri, 17 transportoare blindate, 17 piese de artilerie, 2 lansatoare multiple de rachete, un avion, un elicopter, o dronă și 7 diferite vehicule și cisterne.

UPDATE 7:48 Rușii au bombardat două raioane din regiunea Dnepropetrovsk: Krivoy Rog și Nikopol. Șeful administrației militare a regiunii, Valentin Reznicenko susține că, în urma bombardamentelor, o femeie în vârstă de 57 de ani a fost rănită.

În Nikopol au fost avariate 15 case particulare, o școală, mașini, un magazin și o biserică. Mai multe conducte de gaze și linii electrice au fost lovite de bombardamente. Echipaje de urgență sunt la fața locului.

În districtul Krivoy Rog, au lovit din sistemele „Uragan” localitatea Apostolovka. Fără pagube sau victime.

UPDATE 7:40 Noi atacuri cu rachete asupra regiunii Harkov. În urma bombardamentelor au izbucnit mai multe incendii. Potrivit șefului administrației militare a regiunii, Oleg Sinegubov, 18 oameni au fost răniți, printre care și doi copii. De asemenea, potrivit lui Sinegubov, un om a murit.

ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia:

LIVE TEXT: Ziua 0. Cronologia zilelor care au precedat războiul
LIVE TEXT: Prima zi de război, după ce Putin a atacat Ucraina. (joi, 24 februarie)
LIVE TEXT: Război în Ucraina. Ziua a doua a invaziei (vineri, 25 februarie)
LIVE TEXT: Ziua a treia de război în Ucraina (sâmbătă, 26 februarie)
LIVE TEXT: A patra zi de război în Ucraina (duminică, 27 februarie)
LIVE TEXT: Ziua a cincea de război în Ucraina (luni, 28 februarie)
LIVE TEXT: A șasea zi de război în Ucraina (marți, 1 martie)
LIVE TEXT/ A șaptea zi de război în Ucraina (miercuri, 2 martie)
LIVE TEXT/ A opta zi de război în Ucraina (joi, 3 martie)
LIVE TEXT/ A noua zi de război în Ucraina (vineri, 4 martie)
LIVE TEXT/ A zecea zi de război în Ucraina (sâmbătă, 5 martie)
LIVE TEXT/ A 11-a zi de război în Ucraina (duminică, 6 martie)
LIVE TEXT/ A 12-a zi de război în Ucraina (luni, 7 martie)
LIVE TEXT/ A 13-a zi de război în Ucraina (marți, 8 martie)
LIVE TEXT/ A 14-a zi de război în Ucraina (miercuri, 9 martie)
LIVE TEXT/ A 15-a zi de război în Ucraina (joi, 10 martie)
LIVE TEXT/ A 16-a zi de război în Ucraina (vineri, 11 martie)
LIVE TEXT/ A 17-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 12 martie)
LIVE TEXT/ A 18-a zi de război în Ucraina (duminică, 13 martie)
LIVE TEXT/ A 19-a zi de război în Ucraina (luni, 14 ianuarie)
LIVE TEXT/ A 20-a zi de război în Ucraina (marți, 15 martie)
LIVE TEXT/ A 21-a zi de război în Ucraina (miercuri, 16 martie)
LIVE TEXT/ A 22-a zi de război în Ucraina (joi, 17 martie)
LIVE TEXT/ A 23-a zi de război în Ucraina (vineri, 18 martie)
LIVE TEXT/ A 24-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 19 martie)
LIVE TEXT/ A 25-a zi de război în Ucraina (duminică, 20 martie)
LIVE TEXT/ A 26-a zi de război în Ucraina (luni, 21 martie)
LIVE TEXT/ A 27-a zi de război în Ucraina (marți, 22 martie)
LIVE TEXT/ A 28-a zi de război în Ucraina (miercuri, 23 martie)
LIVE TEXT/ A 29-a zi de război în Ucraina (joi, 24 martie)
LIVE TEXT/ A 30-a zi de război în Ucraina (vineri, 25 martie)
LIVE TEXT/ A 31-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 26 martie)
LIVE TEXT/ A 32-a zi de război în Ucraina (duminică, 27 martie)
LIVE TEXT/ A 33-a zi de război în Ucraina (luni, 28 martie)
LIVE TEXT/ A 34-a zi de război în Ucraina (marți, 29 martie)
LIVE TEXT/ A 35-a zi de război în Ucraina (miercuri, 30 martie)
LIVE TEXT/ A 36-a zi de război în Ucraina (joi, 31 martie)
LIVE TEXT/ A 37-a zi de război în Ucraina (vineri, 1 aprilie)
LIVE TEXT/ A 38-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 2 aprilie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 39 (duminică, 3 aprilie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina. Ziua 40 (luni, 4 aprilie)
LIVE TEXT/ A 41-a zi de război în Ucraina (marți, 5 aprilie)
LIVE TEXT/ A 42-a zi de război în Ucraina (miercuri, 6 aprilie)
LIVE TEXT/ A 43-a zi de război în Ucraina (joi, 7 aprilie)
LIVE TEXT/ A 44-a zi de război în Ucraina (vineri, 8 aprilie)
LIVE TEXT/ A 45-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 9 aprilie)
LIVE TEXT/ A 46-a zi de război în Ucraina (duminică, 10 aprilie)
LIVE TEXT/ A 47-a zi de război în Ucraina (luni, 11 aprilie)
LIVE TEXT/ A 48-a zi de război în Ucraina (marți, 12 aprilie)
LIVE TEXT/ A 49-a zi de război în Ucraina (miercuri, 13 aprilie)
LIVE TEXT/ A 50-a zi de război în Ucraina (joi, 14 aprilie)
LIVE TEXT/ A 51 zi de război în Ucraina (vineri, 15 aprilie)
LIVE TEXT/ A 52 zi de război în Ucraina (sâmbătă, 16 aprilie)
LIVE TEXT/ A 53-a zi de război în Ucraina (duminică, 17 aprilie)
LIVE TEXT/ A 54-a zi de război în Ucraina (luni, 18 aprilie)
LIVE TEXT/ A 55-a zi de război în Ucraina (marți, 19 aprilie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 56 (miercuri, 20 aprilie)
LIVE TEXT/ A 57-a zi de război în Ucraina (joi, 21 aprilie)
LIVE TEXT/ A 58-a zi de război în Ucraina (vineri, 22 aprilie)
LIVE TEXT/ A 59-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 23 aprilie)
LIVE TEXT/ A 60-a zi de război în Ucraina (duminică, 24 aprilie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 61 (luni, 25 aprilie)
LIVE TEXT/ A 62-a zi de război în Ucraina (marți, 26 aprilie)
LIVE TEXT/ A 63-a zi de război în Ucraina (miercuri, 27 aprilie)
LIVE TEXT/ A 64-a zi de război în Ucraina (joi, 28 aprilie)
LIVE TEXT/ A 65-a zi de război în Ucraina (vineri, 29 aprilie)
LIVE TEXT/ A 66-a zi de război în Ucraina  (sâmbătă, 30 aprilie)
LIVE TEXT/ 67 de zile de război în Ucraina (duminică, 1 mai)
LIVE TEXT/ A 68-a zi de război în Ucraina (luni, 2 mai)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 69 (marți, 3 mai)
LIVE TEXT/ A 70-a zi de război în Ucraina (miercuri, 4 mai)
LIVE TEXT/ 71 de zile de război în Ucraina (joi, 5 mai)
LIVE TEXT/ 72 de zile de război în Ucraina (vineri, 6 mai)
LIVE TEXT/ 73 de zile de război în Ucraina (sâmbătă, 7 mai)
LIVE TEXT/ A 74-a zi de război în Ucraina (duminică, 8 mai)
LIVE TEXT/ A 75-a zi de război în Ucraina (luni, 9 mai)
LIVE TEXT/ A 76-a zi de război în Ucraina (marți, 10 mai)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 77 (miercuri, 11 mai)
LIVE TEXT/ A 78-a zi de război în Ucraina (joi, 12 mai)
LIVE TEXT/ A 79-a zi de război în Ucraina (vineri, 13 mai)
LIVE TEXT/ A 80-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 14 mai)
LIVE TEXT/ 81 de zile de război în Ucraina (duminică, 15 mai)
LIVE TEXT/ A 82-a zi de război în Ucraina (luni, 16 mai)
LIVE TEXT/ A 83-a zi de război în Ucraina (marți, 17 mai)
LIVE TEXT/ A 84-a zi de război în Ucraina (miercuri, 18 mai)
LIVE TEXT/ A 85-a zi de război în Ucraina (joi, 19 mai)
LIVE TEXT/ A 86-a zi de război în Ucraina (vineri, 20 mai)
LIVE TEXT/ A 87-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 21 mai)
LIVE TEXT/ A 88-a zi de război în Ucraina (duminică, 22 mai)
LIVE TEXT/ A 89-a zi de război în Ucraina (luni, 23 mai)
LIVE TEXT/ 90 de zile de război în Ucraina (marți, 24 mai)
LIVE TEXT/ A 91-a zi de război în Ucraina (miercuri, 25 mai)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 92 (joi, 26 mai)
LIVE TEXT/ A 93-a zi de război în Ucraina (vineri, 27 mai)
LIVE TEXT/ A 94-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 28 mai)
LIVE TEXT/ A 95-a zi de război în Ucraina (duminică, 29 mai)
LIVE TEXT/ A 96-a zi de război în Ucraina (luni, 30 mai)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 97 (marți, 31 mai)
LIVE TEXT/ A 98-a zi de război în Ucraina(miercuri, 1 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 99 (joi, 2 iunie)
LIVE TEXT/ 100 de zile de război în Ucraina (vineri, 3 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 101 (sâmbătă, 4 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 102 (duminica, 5 iunie)
LIVE TEXT/ A 103-a zi de război în Ucraina (luni, 6 iunie)
LIVE TEXT/ A 105-a zi de război în Ucraina (miercuri, 8 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 106 (joi, 9 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 107 (vineri, 10 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 108 (sâmbătă, 11 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 109 (duminică, 12 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 110 (luni, 13 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 111 (marți, 14 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 112 (miercuri, 15 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 113  (joi, 16 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 115 (sâmbătă, 18 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 116 (duminică, 19 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 117 (luni, 20 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 118 (marți, 21 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 119 (miercuri, 22 iunie)
LIVE TEXT/ 120 de zile de război în Ucraina (joi, 23 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 121 (vineri, 24 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 124 (luni, 27 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 125 (marți, 28 iunie)
LIVE TEXT/ 126 de zile de război în Ucraina (miercuri, 29 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 127 (joi, 30 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 129 (sâmbătă, 2 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 130 (duminică, 3 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 131 (luni, 4 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 132 (marți, 5 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 133 (miercuri, 6 iulie)
LIVE TEXT/ 134 de zile de război în Ucraina (joi, 7 iulie)
LIVE TEXT/ 137 de zile de război în Ucraina (duminică, 10 iulie)
LIVE TEXT/ 138 de zile de război în Ucraina (luni, 11 iulie)
LIVE TEXT/ 139 de zile de război în Ucraina (marți, 12 iulie)
LIVE TEXT/ 140 de zile de război în Ucraina (miercuri, 13 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 141 (joi, 14 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 142 (vineri, 15 iulie)
LIVE TEXT/ 145 de zile de război în Ucraina (luni, 18 iulie)
LIVE TEXT/ 146 de zile de război în Ucraina (marți, 19 iulie)
LIVE TEXT/ 147 de zile de război în Ucraina (miercuri, 20 iulie)
LIVE TEXT/ 148 de zile de război în Ucraina (joi, 21 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 149 (vinei, 22 iulie)
LIVE TEXT/ 150 de zile de război în Ucraina (sâmbătă, 23 iulie)
LIVE TEXT/ 151 de zile de război în Ucraina (duminică, 24 iulie)
LIVE TEXT/ 152 de zile de război în Ucraina (luni, 25 iulie)
LIVE TEXT/ 153 de zile de război în Ucraina (marți, 26 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 154 (miercuri, 27 iulie)
LIVE TEXT/ 155 de zile de război în Ucraina (joi, 28 iulie)
LIVE TEXT/ A 156-a zi de război în Ucraina (vineri, 29 iulie)
LIVE TEXT/ 157 de zile de război în Ucraina (sâmbătă, 30 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 158 (duminică, 31 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 159 (luni, 1 august)
LIVE TEXT/ 160 de zile de război în Ucraina (marți, 2 august)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 161 (miercuri, 3 august)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 162 (joi, 4 august)
LIVE TEXT/ A 163-a zi de război în Ucraina (vineri, 5 august)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 164 (sâmbătă, 6 august)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 165 (duminică, 7 august)
LIVE TEXT/ 166 de zile de război în Ucraina (luni, 8 august)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 167 (marți, 9 august)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 168 (miercuri, 10 august)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 169 (joi, 11 august)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 170 (vineri, 12 august)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 171 (sâmbătă, 13 august)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 172 (duminică, 14 august)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 173 (luni, 15 august)
LIVE TEXT/ A 174-a zi de război în Ucraina (marți, 16 august)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 175 (miercuri, 17 august)