Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Război în Ucraina,…

LIVE TEXT Război în Ucraina, ziua 133. Rușii au atacat regiunea Dnepropetrovsk: trei oameni au fost răniți, mai multe lanuri de grâu au fost mistuite de flăcări. Așa-zisele autorități din Herson pregătesc un referendum de aderare a regiunii la Rusia

Este a 133-a zi a războiului provocat de Rusia în Ucraina. Cel puțin două persoane au murit și alte șapte au fost rănite în urma bombardamentele rusești asupra pieței centrale din Slaviansk, anunță șeful administrației militare regionale din Donețk, Pavlo Kirilenko. Institutul pentru Studii de Război (ISW) susține că Rusia se pregătește pentru o ofensivă împotriva orașelor Slaviansk, Bahmut și Seversk.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie 2022. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Miercuri, 6 iulie:

UPDATE 21:57 Rușii au atacat miercuri seara regiunea Dnepropetrovsk. Trei oameni au fost răniți, anunță șeful regiunii Valentin Reznicenko.

Un incendiu a izbucnit la o fermă locală. Încă de dimineață, trupele ruse au ținut regiunea Krivoi Rog sub amenințarea focului de arme. Patru localități au fost bombardate. Au ars lanuri de grâu au ars în două localități din regiune, mai spune Reznicenko.

UPDATE 21:15 „Noile autorități” ale regiunii Herson, numite de Rusia, au anunțat că sunt deja în curs pregătirile pentru referendumul de aderare a regiunii la Rusia, scrie kommersant.

Vladimir Saldo, numit de armata rusă în fruntea administrației regionale, a numit pregătirea pentru referendum – „sarcina numărul unu”. Potrivit acestuia, comisia electorală se întrunește deja, se selectează secțiile de votare și se pregătește sistemul de întocmire a listelor electorale.

UPDATE 19:55 Incendiu la un depozit de petrol din Donețk. Reprezentanții autoproclamatei republici Donețk acuză partea ucraineană de bombardamente.

UPDATE 18:41 Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei anunță că soldații ucraineni au respins ofensiva rușilor în direcția Kazaciya Lopan – Sosnovka, regiunea Harkov.

Armata rusă a atacat în direcția Izium – Slaviansk și a încercat să avanseze în direcția Dolgenkoe – Mazanovka.

În direcția Kramatorsk, armata rusă încearcă să ocupe localitățile Verhnekamennoe și Grihorovka.

Pe direcția Bahmut, rușii încearcă să îmbunătățească poziția tactică și să stabilească controlul deplin asupra traseului Bahmut-Lisiceansk.

UPDATE 17:18 În Herson, în zona gării feroviare, armata ucraineană a distrus depozitele de muniții ale Federației Ruse, a declarat Serghei Hlani, consilier al șefului administrației ucrainene din Herson, regiune ocupată de ruși.

UPDATE 16:38 Bulgaria a blocat un transfer bancar în valoare de circa 890.000 de dolari către ambasada Rusiei din cauza sancţiunilor Uniunii Europene, a spus miercuri ministrul de finanţe Assen Vassilev. Decizia vine la câteva zile după ce Sofia a expulzat 70 de angajaţi ai reprezentanţei diplomatice ruse, scrie Digi24.

„Există un transfer bancar către ambasada rusă, care cade direct sub incidenţa sancţiunilor Comisiei Europene. Nu există conturi bancare îngheţate”, a declarat Vassilev presei.

El a mai afirmat că ambasada rusă a încercat să obţină o derogare, întrucât fondurile erau necesare pentru a plăti salariile angajaţilor. Vassilev a spus că guvernul bulgar poartă în prezent negocieri cu Bruxellesul în legătura cu posibilitatea de a ridica sancţiunile pentru a permite transferul.

Bulgaria, ţară membră a UE şi a NATO şi fost aliat apropiat al Rusiei, a fost tulburată de tensiuni diplomatice după ce premierul demis Kiril Petkov a anunţat expulzarea a 70 de diplomaţi ai reprezentanţei diplomatice ruse din cauza unor îngrijorări privind spionajul.

Moscova a anunţat că va răspunde cu aceeaşi măsură, în timp ce ambasadoarea rusă la Sofia a precizat că va cere guvernului rus să închidă ambasada.

Statele din UE şi alte ţări occidentale au adoptat sancţiuni economice puternice împotriva Rusiei din cauza invaziei sale din Ucraina.

UPDATE 15:24 Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a cerut aliaților occidentali să furnizeze țării sale un sistem de apărare antiaeriană „modern și eficient”, după ce Rusia a lovit marți seară ținte din regiunea Hmelnîțkîi din vestul Ucrainei, transmite CNN.

„Armata rusă nu face nicio pauză. Are o singură sarcină – să ia viețile oamenilor, să intimideze oamenii – astfel încât chiar și câteva zile fără o alarmă aeriană se simt deja ca parte a terorii”, a declarat Zelensky.

„Unele dintre rachete au fost doborâte de forțele noastre de apărare aeriană. Iar noi nu am redus și nu vom reduce nici măcar o zi activitatea noastră diplomatică pentru a obține pentru Ucraina sisteme moderne antirachetă în cantitate suficientă. Aceasta este o sarcină maximă pentru statul nostru – să asigurăm securitatea de bază pentru ucraineni, protecția de bază împotriva atacurilor cu rachete încă din acest an. Dar îndeplinirea acestei sarcini depinde nu numai de noi, ci și de înțelegerea nevoilor noastre fundamentale de către partenerii noștri”, a adăugat Zelensky.

UPDATE 13:23 Forțele ruse au lansat atacuri cu rachete asupra orașului Torețk. Despre asta a anunțat șeful administrației militare regionale din Donețk, Pavel Kirilenko, scrie novosti.dn.ua.

„Rachetele au lovit două case. Potrivit informațiilor preliminare, trei persoane se află sub dărâmături – o operațiune de salvare este în curs de desfășurare”, a scris Kirilenko.

UPDATE 13:09 Armata rusă continuă bombardamentele asupra regiunii Nikolaev. Au fost înregistrate decese, anunță șeful administrației militare regionale Nikolaev, Vitalii Kim.

Potrivit autorităților ucrainene, în dimineața și după-amiaza zilei de 5 iulie au avut loc bombardamente în comunitatea Shirokivska din districtul Baștanka. O casă de locuit a fost avariată, o altă casă a fost distrusă și un tractor a fost incendiat. De asemenea, au avut loc bombardamente în timpul nopții, majoritatea în afara zonelor populate. Nu au fost înregistrat victime.

UPDATE 10:28 Secretarul de stat adjunct al SUA pentru afaceri economice și comerciale, Ramin Toloui, a declarat că „securitatea alimentară și energetică vor ocupa un loc foarte important în discuțiile” din cadrul reuniunii miniștrilor de externe ai G20 de la Bali din această săptămână, scrie CNN.

„Unul dintre scopurile implicării într-un astfel de forum este de a evidenția în primul rând sursa problemei, iar o sursă importantă a problemei în ceea ce privește securitatea alimentară și energetică este războiul continuu al Rusiei în Ucraina”, a declarat Toloui pentru sursa citată.

„Acțiunile Rusiei au blocat aproximativ 20 de milioane de tone de cereale ucrainene și le-au împiedicat să ajungă pe piețele globale.”

Organizația Națiunilor Unite întreprinde acum o inițiativă pentru a încerca să redeschidă Marea Neagră pentru comerț, pentru a face ca produsele alimentare și îngrășămintele ucrainene și rusești să ajungă pe piețele locale”, a adăugat Toloui. „Susținem această inițiativă și am dori ca G20 să tragă Rusia la răspundere” și „să sprijine această inițiativă, indiferent dacă se va întâmpla la nivelul G20 sau la nivelul fiecărei țări din G20″.

Până la 60 de milioane de tone de cereale ar putea rămâne blocate în Ucraina până la toamnă dacă Rusia continuă să blocheze exporturile sale, a declarat luni președintele ucrainean Volodimir Zelensky.

Zelensky a adăugat că autoritățile lucrează cu ONU pentru a încerca să deschidă un coridor sigur care să permită Ucrainei să exporte cereale din porturile sale de la Marea Neagră.

UPDATE 10:13 În ultimele 24 de ore, cinci persoane au fost ucise și 21 rănite în bombardamentele rusești din regiunea Donețk. Despre asta a anunțat șeful administrației militare regionale, Pavlo Kirilenko.

El a precizat că două persoane au fost ucise în Avdiivka, câte una în Slaviansk, Krasnohorivka și Kurahove. Potrivit autorităților ucrainene, de la debutul războiului, 570 de civili au fost uciși și 1.494 răniți în regiunea Donețk, fără a include victimele din Mariupol și Volnovaha.

UPDATE 09:31 Ucraina a cerut Turciei să ajute la cercetarea a trei nave sub pavilion rusesc, ca parte a eforturilor Kievului de a investiga ceea ce susține că este furtul de cereale de pe teritoriul ocupat de Rusia, transmite Reuters.

Într-o scrisoare din 13 iunie, biroul procurorului general al Ucrainei a cerut Ministerului Justiției din Turcia să investigheze și să furnizeze dovezi cu privire la trei nave pe care le suspectează că au fost implicate în transportul de cereale care ar fi fost furate din teritoriile ucrainene ocupate recent, cum ar fi Herson.

În scrisoarea, pe care Reuters a consultat-o, se menționează faptul că navele au călătorit de la principalul terminal de cereale din Crimeea din Sevastopol în aprilie și mai și Kievul a presat Ankara să obțină documente despre încărcătura și sosirea lor în porturile turcești.

Toate cele trei mari vrachiere – Mikhail Nenashev, Matros Pozynich și Matros Koshka – sunt deținute de o filială a unei companii rusești de stat, sancționată de Occident, numită United Shipbuilding Corporation, potrivit Equasis, o bază de date de transport maritim.

UPDATE 08:10 Institutul pentru Studii de Război (ISW) susține că Rusia continuă să se pregătească pentru o ofensivă împotriva orașelor Slaviansk, Bahmut și Seversk. Cu toate acestea, conform ISW, forțele armate ucrainene luptă împotriva trupelor ruse și au înregistrat anumite succese.

UPDATE 08:03 Cel puțin două persoane au murit și alte șapte au fost rănite în urma bombardamentelor rusești asupra pieței centrale din Slaviansk, anunță șeful administrației militare regionale din Donețk, Pavlo Kirilenko.

„Rușii țintesc din nou locurile unde se adună civilii. Acesta este terorism pur”, a subliniat Kirilenko.

El i-a îndemnat pe locuitorii orașului să se evacueze pentru a-și salva viețile.

ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia: