Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Război în Ucraina,…

LIVE TEXT Război în Ucraina, ziua 128. Prim-ministrul Norvegiei, la Kiev: „Vom aloca un miliard de euro pentru Ucraina”

Sursa foto: CNN

Ziua de 1 iulie a început cu noi atacuri rusești asupra regiunilor Odesa și Nikolaev. În regiunea Odesa, rachetele rușilor au lovit un bloc de locuințe și o bază de odihnă. În urma atacului cel puțin 21 de oameni au murit, 38 au fost răniți. Rușii au atacat și regiunea Nikolaev. Autoritățile ucrainene anunță că a fost lovită o întreprindere: nimeni nu a avut de suferit.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Vineri, 1 iulie:

UPDATE 21:59 Norvegia a promis o finanțare de un miliard de euro pentru a sprijini „oamenii curajoși” din Ucraina, a anunțat vineri premierul țării, Jonas Gahr Støre, în timpul unei deplasări la Kiev, transmite CNN.

Adresându-se jurnaliștilor în timpul unei conferințe de presă comune alături de președintele ucrainean Volodimir Zelensky, Gahr Støre a declarat că a trebuit „să vină în Ucraina pentru a exprima solidaritatea Norvegiei cu poporul ucrainean”.

„Am venit astăzi la Kiev pentru a spune, după cinci luni de război teribil, că Norvegia își va angaja solidaritatea cu poporul ucrainean. Și vom aloca un miliard de euro în sprijinul țării și poporului vostru pentru partea rămasă din 2022 și pentru 2023″, a declarat premierul.

Fondurile vor fi folosite pentru a oferi ajutor umanitar și pentru a sprijini eforturile de apărare și reconstrucție ale Ucrainei, potrivit lui Gahr Støre.

Zelensky i-a mulțumit omologului său norvegian pentru pachetul de sprijin, afirmând că Ucraina apreciază faptul că are „prieteni adevărați” în apropiere.

Zelensky a numit Norvegia un „membru diligent și rațional al comunității internaționale”, făcând referire la decizia țării de a sprijini sancțiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei, deși nu este membră a blocului.

UPDATE 21:25 Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a declarat că Rusia a lansat aproximativ 3.000 de rachete împotriva Ucrainei de la începutul războiului, scrie unian.net.

„În total, în patru luni al războiului Rusiei împotriva Ucrainei, Rusia a folosit deja aproximativ 3.000 de rachete. Această brutalitate a acțiunilor rusești nu face decât să sublinieze cât de corecte sunt deciziile partenerilor noștri de a sprijini Ucraina. În primul rând, acesta este un sprijin defensiv. Niciun stat din lume nu ar trebui să fie lăsat în pace atunci când există un astfel de rău”, a spus Zelensky.

UPDATE 21:20 Ucraina a cerut Turciei să aresteze nava cargo Zhibek Zholy, sub pavilion rusesc, care transporta o încărcătură de cereale ucrainene preluate din portul Berdiansk, ocupat de Rusia, potrivit unui oficial ucrainean și unui document consultat de Reuters.

Un oficial din cadrul Ministerului ucrainean de Externe, citând informații primite de la administrația maritimă a țării, a declarat că nava Zhibek Zholy, cu o capacitate de 7.146 tone deadweight, a efectuat prima încărcătură de aproximativ 4.500 de tone de cereale ucrainene din Berdiansk.

Într-o scrisoare din 30 iunie către Ministerul Justiției din Turcia, biroul procurorului general al Ucrainei a declarat că nava Zhibek Zholy a fost implicată în „exportul ilegal de cereale ucrainene” din Berdiansk și s-a îndreptat spre Karasu, Turcia, cu o încărcătură de 7.000 de tone de cereale, ceea ce reprezintă o cantitate mai mare decât cea menționată de oficialul ucrainean.

Parchetul general ucrainean a cerut Turciei să „efectueze o inspecție a acestei nave maritime, să confiște mostre de cereale pentru examinare criminalistică, să ceară informații privind locația acestor cereale”, potrivit scrisorii consultate de Reuters, adăugând că Ucraina este pregătită să efectueze o anchetă comună cu autoritățile turce.

Ministerul de Externe al Turciei nu venit cu o reacție pentru sursa citată cu privire la sosirea navei Zhibek Zholy.

KTZ Express, cu sediul în Kazahstan, a confirmat pentru Reuters că Zhibek Zholy este proprietatea companiei, dar a precizat că a fost luat în baza unui contract de către compania rusă Green-Line, care nu a fost pusă sub nicio sancțiune internațională.

UPDATE 19:45 Comisia Europeană propune o asistență macrofinanciară pentru Ucraina în valoare de un miliard de euro. Anunțul a fost făcut de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o postare pe pagina sa de Twitter.

Ursula von der Leyen a subliniat că UE va continua să ajute Ucraina și să sprijine redresarea acesteia pe termen lung.

„Astăzi propunem să acordăm un miliard de euro Ucrainei. Prima parte a asistenței macrofinanciare a fost anunțată în luna mai. Acest lucru va contribui la satisfacerea nevoilor urgente ale țării”, a declarat președintele Comisiei Europene.

Pe 20 mai, Comisia Europeană a acordat Ucrainei o nouă tranșă de asistență macrofinanciară în valoare de 600 de milioane de euro.

UPDATE 18:22 Președintele rus Vladimir Putin a afirmat că sancțiunile occidentale împing Rusia și Belarus spre „accelerarea integrării” în diverse sectoare, ceea ce, potrivit acestuia, ar „minimiza daunele” sancțiunilor, transmite CNN.

„Rusia și Belarus continuă să crească cooperarea lor în domeniile politic, comercial, economic, cultural și umanitar”, a declarat Putin într-un video adresat vineri participanților la un forum anual Rusia-Belarus.

„Presiunea fără precedent a sancțiunilor din partea așa-numitului Occident colectiv ne împinge spre accelerarea integrării. Împreună este mai ușor să minimizăm daunele provocate de sancțiunile ilegale, este mai ușor să înființăm producția de produse solicitate, să dezvoltăm noi competențe și să extindem cooperarea cu țările prietene”, a declarat Putin.

Belarus este un aliat ferm al Rusiei și a contribuit la facilitarea invaziei Moscovei în Ucraina în februarie, unele forțe rusești intrând în țară prin granița ucraineano-belarusă.

O serie de programe comune între cele două națiuni au fost deja dezvoltate și altele sunt în curs de desfășurare pentru anii următori, a spus Putin. Printre domeniile de cooperare se numără inovarea tehnologică și industrială, finanțele și transportul.

Putin a declarat că programele comune au ca scop crearea unor „condiții economice egale pentru țările noastre” și vor „forma un cadru fiabil pentru o piață financiară și o bază de transporturi”.

Mesajul său vine cu doar câteva zile înainte ca Belarus să își sărbătorească independența față de Germania nazistă, la 3 iulie, și în timp ce Rusia și Belarus au marcat 30 de ani de relații diplomatice la începutul acestui an.

UPDATE 16:49 Numărul morților în urma atacului cu rachetă din Sergheevca, regiunea Odesa, a ajuns la 21, scrie Unian.

UPDATE 15:55 Uniunea Europeană lucrează la un nou set de sancțiuni, care să vizeze aurul rusesc, pentru a copia o iniţiativă a G7 destinată să restrângă şi mai mult resursele de venituri ale Moscovei, scrie Bloomberg.

Rusia este al doilea mare producător mondial de aur, iar în 2021 exporturile sale de metal galben sunt estimate la 12,6 miliarde de lire sterline. La începutul acestei săptămâni, Marea Britanie, SUA, Japonia şi Canada au dezvăluit planuri referitoare la interzicerea de noi importuri de aur din Rusia, în ideea de a limita capacitatea lui Vladimir Putin de a-şi finanţa forţele armate, precum şi încercările oligarhilor ruşi de a evita impactul sancţiunilor financiare prin achiziţionarea de aur, notează Agerpres.

Potrivit surselor citate de Bloomberg, pregătirile pentru un nou pachet de sancţiuni europene care să vizeze Rusia sunt în derulare, iar unele state membre vor includerea de măsuri suplimentare la propunerile Bruxelles-ului, înaintea ca acestea să fie prezentate statelor membre spre aprobare.

În plus, noul pachet va include şi revizuiri la măsurile aprobate anterior, precum ajustări la regulile cu privire la tranzitul bunurilor supuse la sancţiuni spre enclava rusească Kaliningrad, au dezvăluit sursele, care au dorit să îşi păstreze anonimatul.

Liderii G7 care s-au reunit în Germania la începutul acestei săptămâni au căzut de acord să discute şi opţiunile cu privire la o plafonare a preţului pentru petrolul rusesc, inclusiv prin interzicerea unor servicii precum asigurarea necesară celor care vor să transporte ţiţei şi produse petroliere, dacă petrolul rusesc nu va fi achiziţionat la un preţ mai mic decât plafonul convenit.

Cu toate acestea, ambasadorilor statelor membre la UE li s-a spus la o reuniune care a avut loc zilele trecute că acest mecanism nu va fi pus în aplicare prea curând.

De asemenea, un grup de state membre au cerut sancţiuni mai dure, inclusiv asupra gazelor naturale ruseşti, însă în prezent există un apetit redus la nivelul blocului comunitar pentru astfel de acţiuni curajoase, având în vedere că UE se confruntă cu creşteri de preţuri şi probleme în aprovizionarea cu gaze.

În schimb, accentul în perioada următoare ar urma să fie spre consolidarea şi extinderea măsurilor actuale, cum ar fi restricţiile asupra exporturilor de tehnologie, precum şi a sancţiunilor impuse oligarhilor şi entităţilor ruseşti.

Până acum statele membre UE au îngheţat active în valoare de 14 miliarde de euro aparţinând oligarhilor ruşi sancţionaţi. Acum UE şi aliaţii săi caută modalităţi pentru a identifica şi a ţinti mai bine activele persoanelor sancţionate, iar unele ţări vor clarificări cu privire la modul în care să acopere costurile cu activele îngheţate.

UPDATE 14:27 Orașul Nikolaev a fost atacat de ruși. Șeful Administrației Regionale de Stat din Nikolaev, Vitali Kim, spune că 12 rachete au fost lansat în timpul zilei timp asupra orașului.

„Astăzi a fost lansată o divizie de rachete – 12 piese. Nu sunt victime, ne protejează Sfântul Nicolae”, spune Kim.

După cum a spus primarul din Nikolaev Senkevich, rușii au lovit în întreprinderi private. Una dintre ele este grav avariată, altele sunt ușor deteriorate.

UPDATE 13:57 A crescut numărul victimelor atacului rusesc cu rachete asupra regiunii Odesa. În Sergheevka, 20 de persoane au murit deja: 16 într-o clădire rezidențială și 4 într-o bază de odihnă, inclusiv un copil. 38 de persoane au fost rănite.

UPDATE 13:40 Războiul a scufundat Ucraina, treptat, în întuneric. Mai multe imagini din satelit arată, comparativ, diferența majoră între cum se vedeau orașele ucrainene înainte de începutul invaziei și cum se văd acum, la peste patru luni de la începutul războiului, scrie Digi24.

Imaginile din satelit arată cum invazia rusă a afectat Ucraina. Din orașele altădată pline de viață, spectaculos luminate în timpul nopții, a rămas o mare de întuneric.

Văzută din spațiu, Ucraina de acum arată cu totul altfel decât Ucraina strălucitoare din ianuarie. Treptat, orașele au devenit întunecate. 

Rusia a invadat Ucraina în 24 februarie, iar atacurile și bombardamentele au fost constante.

UPDATE 12:26 Serviciul de Urgență al Ucrainei anunță o nouă cifră a victimelor atacului cu rachete asupra regiunii Odesa. Potrivit autorităților ucrainene, preliminar, se cunoaște despre 19 morți. 38 de persoane, printre care șase copii, au fost rănite.

UPDATE 10:48 Australia a impus sancțiuni împotriva a 16 ruși ca răspuns la invazia asupra Ucrainei, potrivit unui anunț de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe din Australia, scrie Novaya Gazeta Europa.

Printre cei care au căzut sub restricții se numără ministrul Transporturilor Vitali Saveliev, ministrul Construcțiilor Irek Faizullin, ministrul Agriculturii Dmitri Patrușev, și comisarul pentru drepturile copilului Maria Lvova-Belova.

De asemenea, pe listă se regăsesc și rudele lui Vladimir Putin: verii președintelui – Mihail și Igor Putin, precum și nepotul Roman Putin, președintele consiliului de administrație al grupului de companii „MRT”. Sub sancțiuni a intrat și gimnasta, șefa consiliului de administrație al Grupului Național Media, Alina Kabaeva.

UPDATE 9:50 343 de copii au murit în Ucraina de la începutul invaziei ruse, anunță Procuratura Generală a Ucrainei.

Autoritățile ucrainene anunță că unul din copiii care au murit în urma bombardamentelor nocturne a regiunii Odesa avea 10 ani.

În Lisiceansk, o fată de 13 ani a fost ucisă în timpul bombardamentelor din 28-29 iunie.

UPDATE 9:20 Ucraina a introdus, din 1 iulie, regim de vize pentru cetăţenii ruşi. Pentru a obține o viză ucraineană, rușii pot aplica la unul dintre centrele de viză VFS Global din opt orașe rusești, a anunțat mai devreme Ministerul ucrainean de Externe. Cererile depuse vor fi examinate de diplomații ucraineni din țări terțe, scrie Meduza.

Autoritățile ucrainene au remarcat că o viză nu garantează intrarea în țară – decizia finală va fi a polițiștilor de frontieră ucraineni.

UPDATE 9:00 Șeful regiunii Nikolaev, Vitali Kim, a confirmat loviturile din dimineața zilei de vineri, 1 iulie, asupra orașului. Potrivit lui Kim, a fost lovită o întreprindere: nimeni nu a avut de suferit. De asemenea, Vitali Kim spune că o rachetă a fost doborâtă de sistemul de apărare aeriană

Tot vineri dimineața, în localitatea Pervomaisk a avut loc o explozie puternică. Apărarea aeriană a doborât o rachetă care ar fi căzut în zona regiunii Kirovograd.

UPDATE 8:40 Noi detalii despre atacul asupra regiunii Odesa. Şeful adjunct al Biroului Președintelui, Kiril Timoșenko spune că o rachetă a rușilor a lovit localitatea Sergeevka din Belgorod-Dnestrovsk, regiunea Odesa. Trei rachete au lovit o clădire cu nouă etaje și o bază de odihnă.

18 oameni au murit, inclusiv 2 copii. 30 sunt răniți.

UPDATE 8:00 Rușii atacă rafinăria de petrol din Lisichansk. În oraș distrug casă după casă, relatează șeful administrației din Lugansk, Serghei Gaidai.

„Inamicul încearcă în să încercuiască armata ucraineană atacând Lisiceanskul din sud și vest. De asemenea, rușii nu reușesc să captureze drumul care asigură legătura cu Bahmut. Locuitorii din Lisiceansk sunt aproape non-stop în subsoluri.Bombardarea orașului este foarte densă”, spune Gaidai.

UPDATE 7:50 În dimineața zilei de 1 iulie, în regiunea Nikolaev au avut loc o serie de explozii. Informația a fost confirmată de primarul orașului Alexander Senkevici. Potrivit canalelor locale de Telegram, în decurs de 25 de minute, cel puțin 10 explozii s-au auzit în Nikolaev.

UPDATE 7:45 În regiunea Odesa, rachetele rusești au lovit un bloc de locuințe și o bază de odihnă. În urma loviturilor, cel puțin 14 oameni au murit și 30 au fost răniți.

ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia: