Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ A zecea zi…

LIVE TEXT A zecea zi de război în Ucraina. Trupele rusești continuă atacul. Zelensky face apel către locuitorii Donbasului să lupte pentru drepturi și libertate

A început a zecea zi de război în Ucraina. Portul strategic Mariupol, din estul Ucrainei, este supus unei „blocade” din partea armatei ruse. NATO a anunțat că  instituirea unei zone de interdicție aeriană deasupra Ucrainei nu este o opțiune luată în considerare de alianță. Podul feroviar care leagă regiunea transnistreană de Ucraina a fost aruncat în aer „pentru a preveni o invazie”. Mai multe branduri se retrag din Rusia, în timp ce liderul rus Vladimir Putin își izolează populația aproape complet, interzicând rețelele de socializare și o bună parte a mass-media occidentale. UE transmite sancțiuni și mai puternice împotriva Rusiei care, de 10 zile, duce un război în țara vecină.

Duminică, 27 februarie, Vladmir Putin a anunțat că își pune forțele nucleare în stare de alertă, iar într-o decizie fără precedent, Uniunea Europeană a decis să trimită arme Ucrainei. Pe de altă parte, Rusia a recunoscut, pentru prima dată de la debutul invaziei, că a înregistrat pierderi în Ucraina.

Cronologia evenimentelor din Ucraina sâmbătă, 5 martie. LIVE TEXT:

UPDATE 22:20 Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) a arestat persoane presupuse că ar fi intermediari ruși care ar fi avut misiunea să organizeze așa-numita „Republică Federală Ucraina”. Potrivit SBU, presupusa „republică” ar fi inclus Ivano-Frankivsk, Transcarpatia, Liov, Ternopil și Cernăuți.

UPDATE 22:03 Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, anunță că refugiații din Ucraina vor putea să stea pe teritoriul Uniunea Europeană timp de un an.

UPDATE 22:03 Liderul de la Kremlin Vladimir Putin a semnat un decret prin care guvernul Federației Ruse, în termen de două zile, va stabili lista țărilor care comit „acțiuni neprietenoase” împotriva Rusiei.

Recent Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție prin care se cere retragerea trupelor ruse din Ucraina. 141 de țări au votat în sprijinul proiectului.

Și doar 5 au votat împotrivă – Rusia, Belarus, Siria, Coreea de Nord și Eritreea.

UPDATE 21:54 Președintele ucrainean Volodimir Zelensky face apel către locuitorii Donbasului și „teritoriilor ocupate temporar”, care nu au fost afectate de propagandă, să lupte de partea Ucrainei.

„Donbas, acum este momentul”, a spus Zelensky.

„Facem un apel către toți oamenii din teritoriile ocupate temporar care nu au fost șterse de propagandă,. Luptă, luptă pentru drepturile tale, pentru libertate, pentru Ucraina, împreună cu Herson, Berdyansk, Kiev și alte orașe ucrainene care prețuiesc viața”, a spus Zelensky.

UPDATE 21:30 După discuția cu Putin la Moscova, premierul israelian a plecat spre Berlin. Înainte de asta a vorbit cu Zelensky la telefon.

La Berlin, Bennett îl va informa pe cancelarul Scholz despre detaliile întâlnirii sale cu Putin, mai notează sursa citată.

UPDATE 21:16 Gruparea de hackeri Anonymous anunță că a spart site-ul FSB-ului, serviciul secret al Rusiei.

UPDATE 21:15 Ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, Dmitri Kuleba, a afirmat, sâmbătă, că insistă ca dosarul de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană să fie analizat individual, cât mai curând posibil.

„Cu tot respectul faţă de vechii noştri parteneri, în ceea ce priveşte integrarea europeană, Georgia şi Moldova, cazul Ucrainei este absolut excepţional. Insistăm ca dosarul Ucrainei să fie analizat individual şi să fie analizat cât mai curând posibil. Procedurile pot fi şi ar trebui să fie suprimate, pentru a asigura un proces uşor de integrare a Ucrainei în Uniunea Europeană, pentru binele tuturor, al Ucrainei şi al Uniunii Europene”, a arătat Kuleba, într-o conferinţă de presă online, pentru presa străină.

El a transmis un mesaj către Franţa, care deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

„Mesajul meu către preşedinţia franceză este simplu: preşedintele Macron a demonstrat că este un lider în recentele luni, când a gestionat situaţia de securitate din Europa. Acum are puterea şi statutul moral de a fi un lider al grăbirii integrării Ucrainei în Uniunea Europeană. Acest lucru va transmite un mesaj foarte clar către poporul ucrainean – că atunci când Europa spune că suntem parte din ea, vorbeşte serios. În al doilea rând, va fi un mesaj serios către preşedintele Putin, anume că, orice încearcă să facă, poate să arunce sute de bombe asupra noastră, dar asta nu va schimba alegerea poporului ucrainean, de a face parte din UE”, a arătat şeful diplomaţiei de la Kiev.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat luni, 28 februarie, o cerere oficială de aderare a ţării sale la Uniunea Europeană.

Zelenski a cerut Uniunii Europene să permită aderarea imediată a Ucrainei printr-o procedură specială.

UPDATE 20:42 Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitri Kuleba, spune că, la granița cu Polonia, a avut „discuții productive” cu secretarul de stat american Antony Blinken. Kuleba a cerut o nouă rundă de sancțiuni împotriva Rusiei.

„Am avut o discuție productivă despre eficiența sancțiunilor deja impuse Rusiei și măsurile luate, dar și mai important despre pașii noștri viitori în aprovizionarea Ucrainei cu armele necesare și în impunerea de sancțiuni suplimentare Rusiei”, a anunțat Kuleba.

„Întreaga lume este alături de Ucraina, la fel cum stau și eu aici cu prietenul și colegul meu. Sper că poporul Ucrainei va putea interpreta acest lucru drept o manifestare clară a faptului că avem prieteni care ne sunt alături”, a spus șeful diplomației americane.

UPDATE 20:41 Iordania a anunțat că va permite membrilor familiilor și rudelor ucrainenilor care locuiesc în țară să intre în Iordania fără vize din „motive umanitare”, adăugând că li se va acorda rezidență temporară.

UPDATE 20:34 Ministerul rus al Apărării anunță că își reia ofensiva asupra orașelor Mariupol și Volnovaha.

UPDATE 20:30 Secretarul de stat american Antony Blinken a făcut sâmbătă o vizită la granița Ucrainei cu Polonia, pe unde sute de mii de oameni trec zilnic în țara vecină pentru a fugi din calea atacurilor Rusiei. El a promis din partea SUA încă 2,75 de miliarde de dolari ajutor pentru refugiați.

UPDATE 20:20 Ucraina susține că site-urile instituțiilor de stat – Președinție, Parlament, Guvern, Ministerului Apărării și Ministerului de Interne – sunt atacate „non-stop” de hackerii ruși.

UPDATE 19:45 În mai multe orașe europene, oamenii au ieșit în stradă pentru a susține Ucraina, ţară atacată de Rusia. Manifestații au avut loc sâmbătă la Paris, Roma, Londra și Zurich.

La Paris, mii de manifestanţi au scandat în franceză, ucraineană şi rusă: „Solidaritate cu Ucraina”, „Putin asasin”. În toată Franţa ar urma să protesteze sâmbătă aproximativ 25.000 de oameni.

La Londra, sute de oameni, arborând steagul Ucrainei, au cerut oprirea invaziei şi s-au rugat pentru pace. „Putin ucide”, „Embargo total împotriva Rusiei”, „Opriţi-l pe Putin, opriţi războiul!”, au fost mesajele afişate de manifestanţi.

La Zurich, zeci de mii de persoane au ieşit pe stradă pentru a cere retragere trupelor Rusiei din Ucraina.

Și la Roma mii de oamenii au participat la un miting al păcii.

UPDATE 19:45 Rusia și Ucraina vor purta luni, 7 martie, a treia rundă de negocieri cu privire la încheierea ostilităților, a anunțat sîmbătă negociatorul ucrainean David Arakhamiya, într-o postare pe Facebook, sâmbătă, fără a oferi alte detalii, potrivit Reuters.

UPDATE 19:25 Premierul Israelului, Naftali Bennett, se află la Moscova și discută cu Putin situația din Ucraina.

UPDATE 19:10 Cecenii ar fi intrat într-un spital de psihiatrie de lângă Kiev. „Au minat toate intrările și i-au luat ostatici pe pacienți”.

UPDATE 18:50 În a zecea zi de război în Ucrainei, situația din regiunea Zaporojie rămâne tensionată. Luptele se desfășoară pe teritoriul regiunii, iar soldații ruși au părăsit orașul Energodar și se îndreaptă spre Zaporojie.

Presa din Ucraina scrie că, autoritățile au reluat controlul asupra orașului Energodar, iar șeful autorităților locale este la fața locului.

„Trupele ruse au plecat de la Energodar. Au încercat să intre în clădirea SBU, au petrecut noaptea în comitetul executiv al orașului, au furat tot ce putea fi furat acolo. Guvernul local a revenit și își îndeplinește toate funcțiile. Energodar este sub control”, a spus șeful administraţiei militaro-civilă Zaporojie, conform rbc.ua.

UPDATE 18:35 Președintele Ucrainei Volodimir Zelensky le cere americanilor avioane de vânătoare, un embargo asupra petrolului rusesc și suspendarea cardurilor Visa și Mastercard în Rusia.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a discutat sâmbătă printr-o conferință video cu senatorii americani și a blamat decizia NATO de a nu impune o zonă de restricție aeriană peste Ucraina și ar fi cerut în schimb să primească măcar avioane de vânătoare în ajutor, dar și noi sancțiuni pentru Rusia.

UPDATE 18:25 Mii de bărbați ucraineni sunt gata să se alăture forțelor de apărare teritorială și au mers să se înroleze, în orașul ucrainean Zaporojie, unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa, atacată și capturată acum 2 zile de armata rusă.

UPDATE 18:25 Președintele României Klaus Iohannis spune că România nu va fi implicată în conflictul militar din Ucraina, la fel cum nu va fi implicată nici NATO. Întrebat ce va face România dacă R. Moldova va fi atacată, Iohannis a răspuns că nu sunt date privind un asemenea scenariu.

„Cu Moldova suntem într-o relație foarte strânsă și suntem hotărâți ca în situația în care umanitar este nevoie de ajutor să intervenim și acolo. Nu avem acum date care să arate un scenariu că Moldova ar fi amenințată”, a mai spus Iohannis.

UPDATE 18:13 Cel puțin 350 de civili au fost uciși până acum de la invadarea Ucrainei de către trupele ruse, iar alți 707 au fost răniți, arată cifrele oficiale, însă cifrele reale sunt, foarte probabil, „considerabil mai mari”, a anunțat sâmbătă o misiune de monitorizare a Organizației Națiunilor Unite.

UPDATE 18:05 Autoritatea de reglementare a mass-media din Germania a aplicat postului rusesc „Russia Today” o amendă în valoare de 25 de mii de euro. Amenda trebuie plătită până la 16 martie, conform TASS.

UPDATE 17:55 Președintele Ucrainei Volodimir Zelensky anunță, sâmbătă, că, de la începutul invaziei, au fost uciși 10.000 de militari ruși pe teritoriul țării sale și i-a încurajat pe ucraineni să reziste și să lupte până la obținerea victoriei.

Potrivit liderului ucrainean, soldații ruși uciși sunt tineri de 18 şi 20 de ani cărora nu li s-a explicat nici de ce urmează să lupte, nici de ce se află pe un teritoriu străin.

„Rusia ar fi trebuit să le ofere acestor oameni altceva decît moartea”, a afirmat Zelenski, într-un nou mesaj video.

UPDATE 17:40 În nordul regiunii Harkov, armata ucraineană a ținut piept unei ambuscade. În rezultat, forțele rusești au fost nevoite să fugă, lăsându-și blindatele Unul dintre tancurile rusești chiar a întărit punctul de control al apărării, scrie presa din Ucraina.

UPDATE 17:30 Serviciile secrete ucrainene l-au împușcat, pentru trădare, pe un participant la negocierile cu Rusia.

„În timpul arestării de către SBU, Denis Kireev, membru al primei delegații Gomel a Ucrainei, a fost ucis. El a fost suspectat de trădare. Nu știu cum a ajuns acest tip la negocieri, dar sper să aflu acest lucru de la biroul președintelui”, a anunțat membrul Radei Supreme ucrainene, Oleksandr Dubinsky.

UPDATE 17:25 Câteva mii de persoane au protestat, duminică, în a 10-a zi a invaziei ruse în Ucraina, în orașul Herson, capturat de armata rusă.

„Herson este Ucraina”, au scandat oamenii. Participanții la miting s-au adunat în Piața Libertății și au defilat prin centrul orașului. Soldații ruși și vehiculele blindate, care se aflau în apropiere, nu i-au speriat pe participanții la miting.

UPDATE 17:22 După ce a atacat Ucraina, Rusia denunță tot mai multe cazuri de „rusofobie” în lume.

Diplomația de la Moscova subliniază că „toate incidentele sunt înregistrate, iar cei responsabili vor fi trași la răspundere”, notează sursa citată.

UPDATE 17:10 Ministerul Apărării al R. Moldova dezminte informațiile apărute pe rețelele de socializare cu privire la implicarea țării în acțiuni militare și mobilizare.

„Ministerul apărării comunică următoarele: Informația este un fals! Nu este nici o premisă. În Moldova nu este stare de asediu. Nu există nici un plan de mobilizare. Fiți calmi!”, transmit reprezentanții Ministerului.

UPDATE 17:05 Ministerul Britanic al Apărării care monitorizează situația din Ucraina a publicat o nouă hartă, privind situația din teritoriu.

În sud armata Rusiei a avut cel mai mare progres, a reușit să captureze singurul său mare oraș de până acum (Herson) și a încercuit și blocat total portul Mariupol. În Nord, trupele rusești au depășit „blocajul” Sumy și au început să se miște spre Vest în direcția Kiev.

  • Orașele încercuite: Mariupol, Knotop, Harkiv, Sumy și Cernihiv sunt orașele unde forțele rusești ar fi reușit să le încercuiască, însă nu ar fi fost ocupate încă de către armata rusă.
  • Orașe ocupate: Herson, Melitopol, Bedyansk, Donețsk (ocupat din 2014), Luhansk (ocupat din 2014).
  • Lupte se duc în nordul Luhanskului și lângă Donețsk,d e sâmbătă se duc luptele și în Mariupolul blocat / în zona Zaporojie (unde există și centrala nucleară de pe Nipru), în Dnipro, Odesa, Herson, Mykolaiv, Poltava, Kiev, la sud de Kiev și Stanomyr.
  • Liniile pe care avansează armata Rusiei: Dinspre Rusia și dinspre Crimeea spre Mariupol / Dinspre Crimeea spre Herson/Mykolaiv, dar și spre Zaporojie / Dinspre Rusia spre Sumy, Cernihiv și mai departe spre Kiev (est) / Dinspre Belarus spre Kiev și Stanomyr (vest)

UPDATE 16:58 Prim-ministra Natalia Gavrilița anunță că în urma discuțiilor cu premierul român, Nicolae-Ionel Ciucă, s-a decis să fie asigurat un culoar verde prin care să fie facilitat tranzitul cetățenilor ucraineni prin R. Moldova. Detalii aici.

UPDATE 16:40 Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, susține că, „decizia oricărei țări de a închide spațiului aerian al Ucrainei va fi considerată de către Rusia drept participare în conflictul militar, și în acest caz nu mai contează membrele căror organizații vor fi aceste state”. Declarația a fost făcută în cadrul unei întrevederi a lui Vladimir Putin cu „femeile de la companiile aeriene ruse”. Detalii aici.

UPDATE 16:37 Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei (SES) anunță că un avion rusesc a fost doborât la marginea orașului Cernihiv, din nordul Ucrainei. Avionul s-a prăbușit într-o zonă rezidențială, a spus SES, adăugând că deocamdată se cunoaște dacă sunt victime, transmite CNN.

Potrivit Administrației Regionale de Stat Cernihiv, „în cursul zilei de 4 martie și în noaptea de 5 martie, avioanele rusești au bombardat în mod sistematic orașul Cernihiv, în mare parte zonele rezidențiale”.

UPDATE 16:26 Compania aeriană națională a Rusiei, Aeroflot, va anula aproape toate zborurile internaționale începând cu 8 martie, excepție fiind Belarus, scrie BBC.

UPDATE 16:02 Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în acuză pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, că încearcă să provoace un conflict între NATO și Rusia. Detalii aici.

UPDATE 15:38 Aproximativ 2000 de persoane au protestat în această dimineață împotriva ofensivei Rusiei asupra Ucrainei în orașul Herson, care a fost capturat de armata rusă. Protestatarii au mărșăluit prin centrul orașului, fluturând steaguri și cântând imnul național ucrainean. Ei au scandat: „Ruși, plecați acasă!” și „Herson este Ucraina!”, transmite BBC.

Sursa foto: BBC

UPDATE 15:27 Federația Moldovenească de Fotbal anunță că, în colaborare cu Guvernul R. Moldova, a pus la dispoziție Complexul Sportiv „Futsal Arena FMF” din comuna Ciorescu în vederea organizării unui centru pentru cazarea refugiaților din Ucraina. Astfel, cu suportul Comisiei pentru Situații Excepționale au fost amenajate deja 500 de paturi pentru cetățenii Ucrainei, menționează FMF. Detalii aici.

UPDATE 15:19 Zara închide 500 de magazine în Rusia, iar PayPal suspendă serviciile, scrie CNN.

UPDATE 15:16 Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, s-a pronunţat ferm în favoarea medierii Chinei în războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

„Nu există alternativă. Noi (europenii) nu putem fi mediatori, asta este clar… Şi nu pot fi nici SUA. Cine altcineva? Trebuie să fie China, am încredere în asta”, a declarat Borrell într-un interviu acordat ziarului spaniol El Mundo, scrie Digi 24.

UPDATE 14:53 Ministerul de Externe al Rusiei anunță că avionul IL-96 care a decolat sâmbătă dimineața din Sankt Petersburg spre Washington urmează să-i aducă în Rusia pe diplomații ruși „care au fost declarați persona non grata”. Detalii aici.

UPDATE 14:00 Evacuarea populației civile din Mariupol și Volnovakha este amânată din motiv că militarii ruși continuă să bombardeze cele două orașe, a anunțat viceprim-ministrul Ucrainei, Iryna Vereșciuk. Aceasta a confirmat că Rusia a încălcat acordurile privind încetarea focului și crearea coridoarelor umanitare pentru evacuarea civililor. Detalii aici.

UPDATE 13:58 Poliția italiană a confiscat vile și iahturi, care valorează cel puțin 140 de milioane de euro de la patru ruși de rang înalt, incluși într-o listă de sancțiuni a UE în urma ofensivei Rusiei asupra Ucrainei. Detalii aici.

UPDATE 13:25 Sportivii ucraineni au câștigat șapte medalii în prima zi a Jocurilor Paralimpice de iarnă de la Beijing. În prezent, Ucraina este lider în clasamentul pentru medalii, scrie hromadske.ua.

UPDATE 13:22 Guvernul R. Moldova anunță că cele 12 milioane de lei, acumulate până la 4 martie în contul de donații deschis de Ministerul Finanțelor pentru refugiații din Ucraina, vor fi transferate către Cancelaria de Stat, Ministerul Muncii și Protecției Sociale și autoritățile locale. O decizie în acest sens a fost luată în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale. Detalii aici.

UPDATE 13:02 Rusia și Belarus au fost suspendate din Consiliul Statelor de la Marea Baltică. Detalii aici.

UPDATE 12:33 Ministrul apărării al Ucrainei, Oleksii Reznikov, susține că 66 224 de ucraineni s-au întors în țară din străinătate pentru a lupta împotriva invaziei ruse.

UPDATE 12:32 Un avion IL-96, al regimentului aerian al administrației președintelui Rusiei, Vladimir Putin, a decolat sâmbătă dimineața din Sankt Petersburg spre Washington, notează publicația Fontanka pe canalul său de Telegram. Detalii aici.

UPDATE 11:53 Evacuarea populației civile din Mariupol încă nu a început din cauza bombardamentelor din Zaporojie, scrie presa ucraineană.

UDPATE 11:27 Ministrul ucrainean al Apărării, Alexei Reznikov, a declarat că 66 224 de bărbaţi ucraineni s-au întors în ţară din străinătate pentru a se alătura luptei împotriva invaziei ruse.

„Acesta este numărul bărbaţilor care s-au întors în acest moment din străinătate pentru a-şi apăra ţara de hoardă (rusă – n.r.). Asta înseamnă încă 12 brigăzi de luptă motivate. Ucraineni, suntem invincibili!”, a scris Reznikov într-o postare pe Twitter.

UPDATE 11:07 Sute de oamenii au ieșit sâmbătă, 5 martie, pe străzile din orașele Herson și Melitopol pentru a protesta față de ocuparea de către trupele lui Vladimir Putin. Detalii aici

UDPATE 10:50 De la începutul războiului, pierderile armatei ruse se ridică la peste 10 mii de oameni. Acest lucru a fost raportat de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Detalii aici

UPDATE 10:26 Ministrul ucrainean al Apărării Alexei Reznikov declară că tendința de predare a armatei ruse este în creștere, scrie Unian. El susține că resursele militare ale trupelor inamice din Ucraina se epuizează, prognozând „un colaps logistic”.

UPDATE 10:00 Autoritățile din regiunea Donețk confirmă începutul evacuării locuitorilor din Mariupol: regimul de tacere – de la 9:00 până la 16:00. Detalii aici

UPDATE 9:40 Secretarul de stat american Anthony Blinken s-a declarat convins de victoria Ucrainei în confruntarea cu Rusia. Potrivit acestuia, președintele rus Vladimir Putin probabil nu se aștepta la o asemenea „rezistență neobișnuită” a ucrainenilor. Detalii aici

UPDATE 9:25 Până joi, 3 martie, peste 1,2 milioane de refugiați au părăsit Ucraina de la începutul invaziei ruse din 24 februarie, potrivit Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați. Din cei 1.209.976 de refugiați care au fugit, mai mult de jumătate de ucraineni au plecat în Polonia. Alții au mers în alte țări vecine, inclusiv Ungaria, Slovacia, R. Moldova și România, scrie CNN.

UDPATE 9:20 Rusia anunță o oprire temporară a focului în zone din Donbas pentru evacuarea civililor. Detalii aici

UPDATE 9:00 Mărturiile unui militar rus care s-a predat ucrainenilor după ce a văzut că trebuie să lupte cu civili: „Ne-au dat injectii pe care să le putem injecta să nu simţim durere în cazul în care vom fi răniţi sau rămânem fără un picior”. Detalii aici

UPDATE 8:20 Situația frontului, 5 martie: Forțele ruse și-au continuat ieri efortul de a încercui Kievul. Trupele ruse s-au deplasat mai rapid dinspre est și au ajuns la periferia capitalei ucrainene, însă viteza înaintării este de așteptat să încetinească, pe măsură ce acestea trec de terenul plat și mai puțin populat și intră în suburbiile mai aglomerate și cu mult mai multe construcții. ISW apreciază că este posibil ca armata rusă să încercuiască și să atace capitala de pe malul de est al Nipru în următoarele 24-48 de ore. Detalii aici

Potrivit Pentagonului, armata ucraineană a încetinit sau chiar a blocat marele convoi de vehicule militare ale Rusiei care se îndrepta spre Kiev, dinspre NV. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că „Avem raportări că un pod a fost aruncat în aer. Avem indicii că ucrainenii au lovit și vehicule aflate în acel convoi”.

UPDATE 8:02 Un jurnalist de la postul britanic Sky News a fost rănit după ce trupele ruse au deschis focul asupra mașinii echipei sale de filmare, la unul dintre punctele de control din apropiere de capitala Kiev, transmite Sky News. Detalii aici

Echipa de jurnaliști a televiziunii britanice Sky News a fost atacată la începutul acestei săptămâni într-o zonă de lângă capitala ucraineană. Corespondentul Stuart Ramsay a fost rănit iar cameramanul Richie Mockler a fost nimerit de două ori în echipamentul de protecție.

UPDATE 7:36 În cartierul Buchansky de lângă Kiev, militarii ruși au deschis focul asupra unei mașini cu civili. În urma atacului, două persoane, inclusiv un copil, au fost rănite.

UPDATE 7:20 O alertă de raid aerian a fost lansată, sâmbătă dimineaţă, în regiunea Kiev, Harkov, Cernihov Sumî şi Jitomir, potrivit The Kyiv Independent, care transmite că locuitorii ar trebui să meargă la cel mai apropiat adăpost. La Sumî au loc lupte pe străzi.

UPDATE 7:00 Președintele Volodimir Zelenski a avut vineri seara un discurs extrem de critic la adresa NATO, după ce Alianța Nord-Atlantică a refuzat să instituie o zonă de excludere aeriană în Ucraina. Zelensky, a reiterat determinarea ucrainenilor de a-şi apăra ţara şi pământul. Detalii aici

„Refuzând să înființeze o zonă de excludere aeriană, astăzi liderii NATO au dat undă verde pentru continuarea bombardării orașelor și satelor ucrainene. Toți oamenii care vor muri de azi înainte vor muri și din cauza voastră, a slăbiciunii voastre, din cauza dezbinării voastre”, a declarat președintele ucrainean. 

UPDATE 6:30 Armata ucraineană a aruncat în aer un pod care face legătura între Odesa și regiunea separatistă Transnistria. Potrivit publicației locale Odessa Life, Statul Major al Ucrainei a luat această mutare în calcul pentru a nu permite o eventuală joncțiune a forțelor rusești care atacă dinspre Nikolaev și de la periferiile Odessei cu forțele separatiste din Transnistria. Publicația raportează că nu au loc lupte la sol între ruși și ucraineni, în schimb artileria respinge atacuri lansate de pe navele din Marea Neagră, în timp ce rușii fac pregătiri pentru debarcarea pușcașilor marini.

LIVE TEXT: Ziua 0. Cronologia zilelor care au precedat războiul 

LIVE TEXT: Prima zi de război, după ce Putin a atacat Ucraina. Joi, 24 februarie

LIVE TEXT: Război în Ucraina. Ziua a doua a invaziei (Vineri, 25 februarie)

LIVE TEXT: Ziua a treia de război în Ucraina (Sâmbătă, 26 februarie)

LIVE TEXT: A patra zi de război în Ucraina (Duminică, 27 februarie)

LIVE TEXT: Ziua a cincea de război în Ucraina (Luni, 28 februarie)

LIVE TEXT: LIVE TEXT/ A șasea zi de război în Ucraina (Marți, 1 martie)

LIVE TEXT/ A șaptea zi de război în Ucraina (Miercuri, 2 martie)

LIVE TEXT/ A opta zi de război în Ucraina (Joi, 3 martie)

LIVE TEXT/ A noua zi de război în Ucraina (Vineri, 4 martie)