Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ 126 de zile…

LIVE TEXT 126 de zile de război în Ucraina. De la începutul războiului, peste 4700 de persoane au fost ucise. ONU: „Atacul Rusiei împotriva Ucrainei are un impact devastator asupra drepturilor omului”

Sursa foto: NBC News

Trupele ruse continuă să atace regiunile din sudul și estul Ucrainei. Rușii au bombardat orașul Nikolaev, patru oameni au murit. Continuă ofensiva rușilor și asupra orașului Lisiceansk din Lugansk. Autoritățile ucrainene susțin că 341 de copii au murit în Ucraina de la începutul războiului. Numărul copiilor răniți este de peste 627.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Miercuri 29 iunie:

UPDATE 21:59 Biroul Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului a publicat miercuri un raport alarmant privind situația drepturilor omului în Ucraina în contextul invaziei rusești, transmite CNN.

ONU a documentat 10.000 de victime civile de la începutul conflictului, 24 februarie, „dintre care 4.731 de persoane au fost ucise”, a declarat Matilda Bogner, șefa Misiunii de monitorizare a drepturilor omului în Ucraina, în fața jurnaliștilor de la Kiev, în timp ce prezenta concluziile raportului.

Ea a avertizat că numărul victimelor este „considerabil mai mare”, deoarece raportul evidențiază doar cifrele pe care misiunea a putut să le verifice în mod independent.

„Atacul armat al Federației Ruse împotriva Ucrainei a avut un impact devastator asupra drepturilor omului în întreaga țară. Am documentat încălcări ale legislației internaționale privind drepturile omului și ale dreptului umanitar internațional, inclusiv crime de război. Aceste încălcări evidențiază prețul greu pe care conflictul îl are zi de zi”, a declarat Bogner.

Raportul se bazează pe informațiile colectate în timpul a 11 vizite pe teren, trei vizite la locurile de detenție și 517 interviuri cu victime și martori între 24 februarie și 15 mai 2022. Dovezile se bazează, de asemenea, pe documente judiciare, înregistrări oficiale și surse deschise.

Raportul documentează încălcări ale drepturilor internaționale ale omului și ale dreptului umanitar „în grade diferite, de către ambele părți”, potrivit lui Bogner.

„Numărul mare de victime civile și amploarea distrugerilor și a pagubelor provocate infrastructurii civile au ridicat îngrijorări semnificative cu privire la faptul că atacurile desfășurate de forțele armate ruse nu au respectat dreptul umanitar internațional. Deși la o scară mult mai mică, se pare că și forțele armate ucrainene nu au respectat dreptul umanitar internațional în părțile estice ale țării”, a adăugat Bogner.

Raportul a ridicat, de asemenea, „îngrijorări serioase” cu privire la acuzațiile de tortură a prizonierilor de război de către ambele părți implicate în conflict, inclusiv mărturiile a 44 de prizonieri de război intervievați de misiunea ONU.

UPDATE 21:23 Guvernul ucrainean a reușit să obțină întoarcerea a 144 de soldați, dintre care 95 care au făcut parte din apărarea uzinei siderurgice Azovstal din Mariupol, a anunțat miercuri, într-un comunicat, serviciul de informații al Ministerului ucrainean al Apărării, scrie CNN.

„A avut loc un alt schimb de prizonieri, datorită căruia 144 de apărători ucraineni s-au întors acasă. Acesta este cel mai mare schimb de la începutul invaziei rusești la scară largă. Dintre cei 144 eliberați, 95 sunt apărători ai uzinei Azovstal. Printre aceștia se numără 43 de militari ai Regimentului Azov”, se arată în declarație.

„Cei mai mulți dintre ucrainenii eliberați au răni grave: răni prin împușcare, răni provocate de explozibili, arsuri, fracturi, amputări de membre. Toți aceștia primesc îngrijiri medicale de urgență și psihologice adecvate”, a adăugat declarația.

Ministerul ucrainean al Apărării nu a precizat termenii schimbului de prizonieri și nici câți soldați ruși au fost returnați la Moscova.

UPDATE 19:59 Norvegia a anunțat miercuri că va dona Ucrainei trei sisteme de rachete cu lansare multiplă, în urma unei decizii similare luate de Statele Unite ale Americii, scrie CNN.

Donația este posibilă datorită unei cooperări strânse între Norvegia și Regatul Unit, a declarat ministrul norvegian al apărării Bjørn Arild Gram, într-un comunicat.

„Trebuie să ne continuăm sprijinul pentru ca ucrainenii să își poată continua lupta pentru libertate și independență”, a adăugat ministrul.

Președintele american Joe Biden a anunțat recent că SUA vor furniza Ucrainei „sisteme de rachete și muniții mai avansate”.

UPDATE 17:57 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Alianța va continua să sprijine Ucraina „atât timp cât va fi necesar”. Declarația a fost făcută miercuri, la Madrid, în cadrul unei conferințe de presă la finalul reuniunii de dimineață a liderilor Alianței Nord-Atlantice, scrie novosti.dn.ua.

„Președintele Zelensky a spus clar că Ucraina se bazează pe sprijinul nostru continuu. Iar răspunsul nostru a fost la fel de clar. Ucraina poate conta pe noi atât timp cât va fi necesar”, a declarat Stoltenberg.

El a dat asigurări că aliații vor continua să ofere asistență militară și financiară.

UPDATE 16:45 Țările membre ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) au adoptat miercuri, 29 iunie, la summitul de la Madrid, un nou concept strategic, care stabilește prioritățile, sarcinile de bază și abordările Alianței pentru următorul deceniu. În noul concept al NATO, Rusia este numită „cea mai gravă și directă amenințare” la adresa securității Alianţei Nord-Atlantice, se precizează în mesajul de pe site-ul alianței.

„Federația Rusă reprezintă cea mai gravă și directă amenințare la adresa securității aliaților noștri, a păcii și a stabilității. Ea caută să dobândească influență prin constrângere, subversiune, agresiune și anexare. Poziția sa militară violentă, retorica și dorința de a folosi forța pentru a-și atinge obiectivele politice subminează ordinea internațională”, spune noul concept.

Potrivit documentului, Alianța intenționează să „consolideze în mod semnificativ forțele de descurajare și apărare ale tuturor aliaților, să-și sporească rezistența la agresiunea rusă și să-și sprijine partenerii în contracararea interferenței ruse”. Conceptul mai spune că NATO nu mai poate considera Federația Rusă ca partener.

UPDATE 14:33 Comandamentul Operațional „Sud” anunță că rușii au lansat o rachetă asupra orașului Odesa. Potrivit autorităților ucrainene, racheta fost distrusă de forțele de apărare aeriană: nimeni nu a avut de suferit.

UPDATE 13:48 Marea Britanie a impus sancțiuni împotriva miliardarului rus Vladimir Potanin, precum și a soției guvernatorului regiunii Kemerovo Anna Țivileva, pe care publicația „Proiect” și autoritățile britanice o numesc verișoara lui Vladimir Putin.

UPDATE 12:40 Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a oferit medalii militarilor răniți „care s-au remarcat în timpul operațiunii speciale din Ucraina”.

Potrivit postului de televiziune al Ministerului rus al Apărării „Zvezda”, Șoigu a discutat cu soldații răniți și rudele lor și a remarcat că toți cei care au primit medalii și-au îndeplinit demn datoria militară.

UPDATE 11:20 A crescut numărul victimelor înregistrate în urma atacului cu rachete asupra unei clădiri cu cinci etaje din Nikolaev. Potrivit Serviciului de Urgență a Ucrainei, în total patru oameni au murit, doi au fost răniți. Operațiunea de lichidare a consecințelor atacului cu rachete continuă.

UPDATE 10:17 Autoritățile ucrainene susțin că 341 de copii au murit în Ucraina de la începutul războiului. Numărul copiilor răniți este de peste 627.

De asemenea, rachetele rusești au lovit 2 092 de instituții de învățământ din Ucraina: 213 au fost complet distruse.

UPDATE 9:30 Autoritățile ucrainene susțin că Rusia ar fi pierdut 35 450 de soldați în războiul din Ucraina.

UPDATE 9:12 Luptele pentru Lisiceansk continuă.

Orașul Lisiceansk este bombardat continuu de trupele rusești. Potrivit șefului administrației regionale din Lugansk, Serghei Gaidai, în direcția Lisiceansk rușii au trimis două batalioane-tactice de tehnică grea. Rușii au un avantaj atât în ​​ceea ce privește personalul, cât și echipamente, însă în abilitățile de luptă ucrainenii câștigă, mai spune Gaidai.

UPDATE 8:00 În urma atacului cu rachete asupra regiunii Nikolaev au murit 2 oameni, 3 au fost răniți, anunță șeful administrației regionale din Nikolaev, Vitali Kim.

UPDATE 7:55 Rusia atacă regiunea Dnepropetrovsk. Potrivit șefului administrației regionale Valentin Reznicenko, miercuri dimineața rușii din nou au atacat mai multe localități din regiune: nimeni nu a avut de suferit.

UPDATE 7:45 Trupele ruse continuă să atace orașul Lisiceank din regiunea Lugansk.

Potrivit șefului administrației regionale din Lugansk, Serghei Gaidai, armata rusă își continuă ofensiva în direcția Volceiarovka – Verhnokamianka, încercând să încercuiască orașul Lisiceansk.

ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia: