Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE/ Proteste în sprijinul lui…

LIVE Proteste în sprijinul lui Navalny, în Rusia. Peste 1.600 de persoane au fost reținute

Din Moscova şi până la Vladivostok, susținătorii lui Alexei Navalny, principalului opozant al lui Vladimir Putin, arestat în urmă cu o săptămână, la revenirea în ţară, protestează sâmbătă. Manifestațiile s-au lăsat și de această dată cu arestări și acțiuni agresive din partea polițiștilor.

Primele manifestaţii au avut loc sâmbătă în Extremul Orient rus, unde câteva mii de persoane au ieşit în stradă în Vladivostok şi Habarovsk, iar importante efective de poliţie au fost desfăşurate, potrivit susţinătorilor lui Navalny.

17:55 TASS scrie că peste 1.600 de persoane au fost reținute la protestele de sâmbătă din Federația Rusă. În același timp, 40 de ofțeri de forțe de ordine au fost răniți.

16.55 Protestatarii mărșăluiesc pe străzile din Moscova, în timp ce forțele de ordine rețin oameni la întâmplare. Manifestanții aruncă cu bulgări de zăpadă în forțele de ordine.

16:10 Presa rusă scrie numărul persoanelor reținute de poliție trece de 1.000.

15.56 Proteste au loc și în enclava Kaliningrad.

15:50 TV Rain scrie că la protestele din Moscova participă cel puțin 40.000 de persoane.

14:50 Soția opoziționistului Alexei Navalny, Iulia, a fost reținută la Moscova, în timpul protestului. Aceasta a postat pe Instagram o fotografie din duba poliției.

Tot la protestul din Moscova a fost reținută Lubov Sobol, un avocat la Fundația Anticorupție a opozantului Navalny.

Cel puţin 15.000 de persoane au participat până acum la protestele organizate în Extremul Orient al Rusiei şi în Siberia, informează presa locală.

12:45 Până acum, poliţia a arestat în jur de 250 de persoane la mitinguri din întreaga Rusie, potrivit organizaţiei neguvernamentale OVD-Info, care ţine evidenţa numărului de arestări la proteste.

Foto: tvrain.ru
Foto: tvrain.ru

În oraşul Iakuţk, în această dimineaţă a fost organizat un mic protest, în ciuda temperaturilor de -50 de grade Celsius.

Circa 50 de protestatari au fost arestaţi în 10 oraşe ruseşti, potrivit organizaţiei neguvernamentale OVD-info, specializată în contabilizarea arestărilor la manifestaţii.

La Moscova și Sankt-Petersburg protestele sunt prognozate să înceapă la ora 14:00. Poliţia moscovită a promis deja că va reprima fără întârziere orice adunare neautorizată.

Alexei Navalny se află încarcerat în acest moment într-una dintre cele mai renumite închisori ale Moscovei: „Tăcerea Marinarului”, controlată de serviciile secrete ruseşi şi un loc în care au fost închişi, de-a lungul vremii, o serie de deţinuţi celebri ori opozanţi ai Kremlinului.

El va rămâne aici pentru cel puţin 30 de zile după ce a fost acuzat că a încălcat condiiile supravegherii prin faptul că a rămas în Germania şi nu s-a prezentat, la finele anului trecut, la biroul Serviciului Federal al Penitenciarelor în legătură cu o condamnare la închisoare cu suspendare pentru delapidare.