Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Liderii statelor UE se reunesc…

Liderii statelor UE se reunesc la Bruxelles pentru a discuta rezultatele alegerilor europarlamentare

Astăzi, 28 mai, șefii de stat sau de guvern ai statelor membre ale Uniunii Europene se reunesc în cadru informal, la Bruxelles, pentru a analiza rezultatele alegerilor pentru Parlamentul European din 23-26 mai şi pentru a începe procesul de desemnare a şefilor principalelor instituţii ale UE, transmite Agerpres.

Potrivit aceleiași surse, funcţiile vizate sunt cele de preşedinte al Comisiei Europene, preşedinte al Parlamentului European, Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, preşedinte al Băncii Centrale Europene şi preşedinte al Consiliului European, funcţie deţinută actualmente de Donald Tusk.

Liderii grupurilor politice din Parlamentul European au prevăzute consultări marţi de la ora locală 10:00, înainte ca şefii de stat sau de guvern să se reunească la ora 18:00.

Potrivit Tratatului de la Lisabona, statele membre vor trebui să numească un candidat pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene, în conformitate cu rezultatele alegerilor europene, iar Parlamentul European trebuie să-şi dea acordul asupra noului preşedinte al Comisiei Europene prin majoritate absolută a voturilor (jumătate plus unu din numărul total al deputaţilor). În cazul în care candidatul nu obţine majoritatea necesară, statele membre trebuie să propună un alt candidat în termen de o lună.

Potrivit rezultatelor alegerilor, Partidul Popular European a acumulat 180 de mandate în noul Parlament. Lista este continuată de Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților care a luat 146 de mandate în noul Parlament. Grupul politic Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa se situează pe poziția a treia, cu 109 de mandate.