Liderii a cinci ţări învecinate au semnat acordul cu privire la statutul juridic al Mării Caspice

Material de pe  Kavkaz-uzel
Liderii a cinci țări învecinate au semnat duminică, în oraşul Aktau din Kazahstan, Convenţia Statutului Juridic al Mării Caspice. Președintele Rusiei și cel al Azerbaidjanului au numit documentul unul istoric.

După cum relatează „Kavcaz uzel”, la cel de-al IV Summit Caspic din septembrie 2014, președinții Rusiei, Azerbaidjanului, Iranului, Kazahstanului și Turkmenistanului au convenit pentru prima dată asupra viitorului acord cu privire la statutul Mării Caspice. Atunci s-a decis ca o mare parte din Marea Caspică să fie lăsată în folosință comună.

Participanții celui de-al V-lea Summit Caspic au examinat aspectele-cheie de cooperare la Marea Caspică în diferite domenii. Șefii de stat au adoptat Convenția cu privire la statutul juridic al Mării Caspice și au semnat un pachet de documente interguvernamentale, scrie site-ul președintelui rus.

Convenția a fost semnată de președintele Rusiei Vladimir Putin, liderul azer Ilham Aliyev, șeful Turkmenistanului Gurbanguly Berdimuhamedow, al Kazahstanului Nursultan Nazarbayev și al Iranului Hassan Rouhani.

Vladimir Putin a numit summitul celor cinci țări învecinate o întâlnire epocală: „Este important că acordul reglementează expres problemele de delimitare, regimurile de transport maritim și de pescuit, stabilește principiile politico-militare de interacțiune a țărilor, asigură utilizarea Mării Caspice exclusiv în scopuri pașnice și împiedică alte ţări să îşi stabilească prezenţa militară în zonă”.

Principala suprafață a Mării Caspice după semnarea documentului va rămâne în uz comun, iar resursele mării vor fi împărțite între părți. Potrivit președintelui rus, transportul maritim, pescuitul, cercetarea și instalarea conductelor magistrale vor fi coordonate de către părți: „În momentul realizării proiectelor marine, în mod obligatoriu se va lua în considerare factorul ecologic”.

După părerea experților, este foarte important că toate principiile din convenție sunt obligatorii pentru executare, scrie RIA Novosti.

Șeful Departamentului Asia Centrală și Kazahstan al Institutului CSI Andrei Grozin a numit convenția „un document unic”. Potrivit lui, cele cinci țări învecinate creează „un fel de hibrid”, o încrucișare între o mare, o zonă economică liberă și o zonă piscicolă, relatează publicația.

Sursa: Kavkaz-uzel


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *