Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Letonia și Estonia intenționează să…

Letonia și Estonia intenționează să ceară Rusiei compensații pentru daunele pricinuite în perioada sovietică

Letonia și Estonia intenționează să obțină de la Rusia compensații pentru prejudiciul cauzat de ocupația sovietică, se spune într-o declarație a miniștrilor justiției din Estonia și Letonia, Urmas Reinsalu și Dzintars Rasnačs. Textul declarației îl citează serviciul de presă al Ministerului Justiției din Estonia.

Material de pe Novaya gazeta

„Miniștrii justiției din cele două țări au subliniat într-o declarație comună importanța păstrării memoriei despre pierderile suportate din cauza ocupației sovietice și de a se folosi de oportunitatea de a înainta cererea de reparare a prejudiciului de către Federația Rusă ca succesoare a Uniunii Sovietice”, se spune în comunicat.

Pe 21 august guvernul Estoniei și cel al Letoniei au organizat în incinta Bibliotecii Naționale de la Riga prima ședință comună, dedicată centenarului ambelor state. În declarația semnată se menționează că ambele state apreciază cooperarea pentru imortalizarea și valorificarea patrimoniului istoric cu scopul de a asigura securitatea, democrația și principiile statului de drept în Estonia și Letonia.