Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ziua a început cu împușcături…

Ziua a început cu împușcături în Donbas: s-a raportat că grupuri armate ilegale au făcut uz de diverse tipuri de lansatoare de grenade și arme de calibru mic

Datele de ultimă oră arată că, la 21 aprilie, în regiunea Donbas s-au produs opt atacuri armate. Potrivit sediului operațiunii Forțelor Mixte, grupuri armate ilegale au încălcat armistițiul de încetare a focului prin bombardarea pozițiilor armatei ucrainene.

Ziua de joi, 22 aprilie, la fel a început cu bombardamente, în special în zona satelor Pivdennoye și Peski, scrie novosti.dn.ua.

S-a raportat că grupuri armate ilegale au făcut uz de diverse tipuri de lansatoare de grenade și arme de calibru mic. Lângă Shumov, Krasnogorovka și Pervomaisk, au tras din mortare de 82 mm, lansatoare automate de grenade grele și mitraliere grele. Lângă satul Novgorodskoe – de la un vehicul de luptă pentru infanterie și lângă Kamenka – de la lansatoare de grenade antitanc.

Poitrivit aceleeași surse, militarii ucraineni nu au suportat pierderi.

În același timp, s-a anunțat și despre două bombardamente matinale a pozițiilor militante în apropierea satului Donetsk și a satului Kalinovo-Borshchevate.

Grupul DPR a declarat că au existat trei atacuri în următoarele direcții: Sands – Zhabunki, Toretsk – Gorlovka, Zaitsevo Severnoye – Zaitsevo Yuzhnoye.

În perioada 27 iulie 2020 – 19 aprilie 2021, Misiunea specială de monitorizare a OSCE a înregistrat cel puțin 20.898 încălcări ale încetării focului pe ambele părți ale liniei de contact din regiunile Donetsk și Luhansk. Aceasta include cel puțin 6.414 explozii, 2.397 muniții zburate nedeterminate, 190 fulgere de bot, 76 de rachete, precum și cel puțin 11.813 explozii și împușcături.

Statisticile OSCE diferă de datele furnizate de părțile la conflict, dată fiind metodologia de calcul diferită, or, sediul OOC consideră bombardarea unei poziții ca o singură încălcare, iar SMM OSCE înregistrează fiecare împușcare sau explozie pe ambele părți ale liniei de contact.