Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Kovesi primește cea mai înaltă…

Kovesi primește cea mai înaltă distincție civilă și militară a Franței

Șefa Direcției Naționale Anticorupție din România, Laura Codruța Kovesi, va primi cea mai înaltă distincție civilă și militară franceză, Legiunea de Onoare în grad de Cavaler.  Distincția va fi decernată marți, 7 iunie, de către ambasadorul Franței în Romania, Francois Saint-Paul, la sediul ambasadei din București, scrie Ziare.com.

Distincția Legiunea de onoare  este instituită în Franța în 1802 și acordată neîntrerupt din 1804 până astăzi.

Nu este pentru prima dată când Franța își arată aprecierea față de procurorul-șef al DNA (instituție echivalentă Centrului Național Anticorupție din R. Moldova). Laura Codruța Kovesi a mai primit, în 2011, Ordinul Național al Meritului în grad de ofițer din partea Franței. Ambasadorul Franței la București de atunci, Henri Paul, a declarat că Laura Codruța Kovesi reprezintă pentru el  „un pariu câștigat al tinerelor generații” ale României.

În 2014, Laura Codruța Kovesi a primit din partea Ambasadei Statelor Unite la București premiul pentru cea mai curajoasă femeie din lume.

În martie 2016, Kovesi a obținut al doilea mandat de trei ani la șefia DNA pentru rezultate importante în lupta cu corupția.  Numai în 2015, cei 97 de procurori DNA au trimis în judecată peste 1.250 de inculpați pentru fapte de corupție la nivel înalt și mediu, dintre care un prim-ministru, 5 miniștri, 16 deputați, 5 senatori, aproape 500 de persoane cu funcții de conducere și peste 100 de primari și președinți de consilii județene. Instanțele de judecată au condamnat definitiv 970 de inculpați. În același timp, spre deosebire de R. Moldova, unde conform ultimelor sondaje de opinie peste 50% din cetățenii R. Moldova nu au deloc încredere în CNA, DNA-ul de peste Prut se bucură de încrederea a 61% din populația României.

Citiți aici un interviu acordat de Laura Codruța Kovesi pentru ZdG și aflați de la ea cum func­țio­nează DNA, cum reu­șește să aibă per­for­manțe, să anche­teze nume mari. Tot ea, spune cum poate DNA să treacă Pru­tul și dacă ar accepta să vină la Chișinău într-o funcție de conducere.